#Artikelen

22.01.2024

Welkom Dasha Tsapenko

Een interview met nieuw BNO-lid en bio- en fashiondesigner Dasha Tsapenko. Over draagbaar mycelium, nieuwe huwelijkstradities en waarom zij lid werd van de BNO.


Naam: Dasha Tsapenko

Naam studio: Atelier Dasha Tsapenko

Leeftijd: 31

Disciplines: biodesign en fashion


Waar werk je momenteel aan?

“In het atelier ontwikkelen we momenteel nieuwe technieken voor het vervaardigen van kledingstukken en textiele objecten met verschillende soorten mycelium. Onze eerste capsulecollectie van draagbare mycelium stukken is binnenkort verkrijgbaar. Daarnaast voer ik ook materiaalonderzoek uit met vezels afkomstig van de Maltese cactusvijg.

Foto: werkplek Dasha Tsapenko | Fotograaf: Maria Kytaieva

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben er trots op het feit dat ik een jurk van mycelium heb gekweekt voor mijn eigen bruiloft die afgelopen zomer plaatsvond. De myceliumsporen werden geënt in afgedankte stukken linnen kant die de afgelopen jaren in Oekraïne waren verzameld. Terwijl de sporen groeiden, versmolt het mycelium het kant tot stof, dat vervolgens op maat gemaakt kon worden tot een schimmeljurk.

Deze persoonlijke casestudy suggereert een nieuwe huwelijkstraditie waarbij de jurk na de bruiloft begraven wordt.

 Het voelde goed om de trouwjurk niet voorzichtig te behandelen, en bang te zijn dat ’ie vies, nat of stoffig zou worden. Wetende dat de jurk na de bruiloft weer terug naar de aarde zou keren in het nabijgelegen bos, maakte het makkelijker om te rennen, springen en radslagen te maken. Een bruiloft is een emotioneel moment dat je diep wilt beleven. Als dat moment voorbij is, wil je het koesteren in je herinneringen, niet in je kast.

Foto: Fur_tilize | Fotograaf: Hanneke Wetzer

Hoe heb je de BNO gevonden?

Via aanbevelingen van vrienden en collega’s die lid zijn van de BNO, kwam ik in contact met jullie organisatie. Op een bepaald moment had ik juridisch advies nodig en de BNO bleek een ideale plek om dit advies te verkrijgen.

Foto: MYC_Coats | Fotograaf: Alex Blanco

Wat is het eerste wat we voor je kunnen betekenen? 

De voorbeelddocumenten zijn voor mij buitengewoon praktisch, evenals de mogelijkheid om telefonisch advies in te winnen. Daarnaast kijk ik met enthousiasme uit naar Driving Dutch Design, het ontwikkelingsprogramma van de BNO, DDF en Stichting Stokroos, waar ik dit jaar met veel plezier aan deelneem.

Foto: MYC_Couture | Fotograaf: Tim Kytaiev


Wat staat er op de planning?

“Tijdens de aankomende Copenhagen Fashion Week zullen we onze samenwerking met het Oekraïense modemerk TG Botanical presenteren. In februari gaat mijn nieuwe werk MYC_Cactus in première bij Spazju Kreattiv in Malta als onderdeel van Dream(Of)Land. Dit is een collectieve show waarin het thema van het vrouwelijke perspectief op landschappen, identiteit en thuis wordt onderzocht door middel van traditionele vrouwelijke ambachten.”