#Dossiers

Dossier Later

Dossier om je te helpen bij het verkennen van je toekomst, met onderwerpen als herpositionering, pensioen, overdracht en nalatenschap.


Later is nu. We hebben deze uitspraak al zo vaak gehoord, dat de betekenis ervan is vervaagd en je simpelweg weer over gaat tot de orde van de dag. Dit dossier daagt je uit om wél verder te denken dan je dagelijkse praktijk en na te denken over je toekomst.


Nadenken over je toekomst

Dit dossier is samengesteld om je te helpen bij het verkennen van de verschillende facetten van zaken als pensioen, stoppen of juist doorgaan met werken en de eventuele overdracht van je praktijk. Het biedt praktische adviezen, inspirerende verhalen en nuttige workshops, zodat je vol vertrouwen je toekomst kunt plannen en vormgeven.

Daarnaast biedt dit dossier ook waardevolle informatie over wat je kunt doen met het archief dat je achterlaat. Jouw levenswerk verdient immers een passende nalatenschap. Ontdek hoe je je archief kunt bewaren, digitaliseren en delen, zodat het een blijvende bron van inspiratie en kennis wordt voor toekomstige generaties.

We nodigen je uit om te ontdekken hoe je je kunt voorbereiden. Het is nooit te vroeg om te beginnen met nadenken over je toekomst!

Over later


“Zet vanaf ongeveer je 30e geld opzij in een pensioenpot.”


Interview met Jeroen Verbrugge, voormalig partner FLEX/design, over hoe hij de transitie naar zijn pensioen heeft ervaren.


Lees meer

Herpositioneren

Als ontwerper bouw je tijdens je carrière een schat aan ervaring en wijsheid op. Het is daarbij niet verwonderlijk dat je nu andere wensen en behoeften hebt dan toen je net was gestart. Deze fase brengt vragen met zich mee die uitnodigen tot reflectie. Hoe kan ik mij binnen het vak verder ontwikkelen? Wat wil ik nog bereiken? Bezit ik nog de benodigde kwaliteiten? Hoe kan ik mijn vaardigheden verbeteren? Hoe zorg ik ervoor dat mijn huidige praktijk klaar is voor de toekomst? Of wil ik een andere richting inslaan? Wat wordt mijn volgende stap?

BNO Mentoring: sparren met een collega

Soms loop je rond met vragen waar je graag met iemand over wilt sparren. Een collega kan je hierbij verder helpen, omdat zij zowel creatief als zakelijk in vergelijkbare situaties hebben verkeerd en hun ervaringen kunnen delen. Een dergelijk gesprek kan ook waardevol zijn als je een nieuwe impuls aan je carrière wilt geven.

Fotograaf: Roza Schous

De mentoren van BNO Mentoring zijn inspirerende professionals uit verschillende vakgebieden binnen de ontwerpsector. Zij zijn bereid om hun kennis, ervaringen en soms zelfs hun netwerk te delen. Voor een mentorgesprek hoef je als BNO-lid niets te betalen.


Sparren met een BNO-lid die geen mentor is? Neem contact op via patrick@bno.nl en we kijken wat er mogelijk is.

BNO Coaching: professioneel advies

Soms heb je een persoonlijke of werkgerelateerde vraag waar je wel wat advies bij kunt gebruiken. Onder onze geassocieerde leden van BNO Coaching bevinden zich verschillende coaches met kennis en expertise op het gebied van marketing, loopbaan, management, leiderschap en financiën. In tegenstelling tot BNO Mentoring hebben de coachtrajecten een langere duur en zijn ze tegen betaling.

Over later


“Het overleven van een vliegtuigcrash bleek een keerpunt in mijn leven.”


Interview met grafisch ontwerper Ron van Roon.



Lees meer

Pensioen

Het zorgen voor een stabiel inkomen is van essentieel belang, zowel nu als in de toekomst. Het vergt inzicht en doordachte beslissingen om ervoor te zorgen dat je financiële zekerheid behoudt en je levensstandaard kunt handhaven, zelfs na je actieve werkjaren. Daarom is het cruciaal om op tijd te beginnen met het plannen van je financiële toekomst.


White paper Pensioen

Voor veel mensen is pensioen een lastig onderwerp waar ze liever niet veel over nadenken – zeker als ze jong zijn. Dat kan vervelend uitpakken. Je zou niet de eerste zijn die de AOW-leeftijd bereikt, maar toch moet doorwerken of je huis moet verkopen omdat rondkomen van alleen een AOW-uitkering niet lukt. De White paper Pensioen behandelt verschillende vormen van pensioen, laat zien dat pensioenopbouw niet alleen belangrijk maar ook fiscaal voordelig is, en geeft voorbeelden hoe je als zelfstandige, als werkgever of als werknemer je pensioen kunt regelen. 


Oog voor Impuls

Het Oog voor Impuls-programma van Platform ACCT biedt diverse regelingen voor zowel werkgevers als zzp’ers binnen de culturele en creatieve sector.

De Zelfverzekerd-regeling moedigt zzp’ers aan zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. De Nu voor Later-regeling stimuleert zzp’ers om (meer) te sparen voor hun pensioen. Daarnaast bevordert de Kunst van Later – Voucher zzp’ers om persoonlijk, onafhankelijk advies in te winnen over hun pensioenopbouw.

Voor werkgevers is er de Zekere Zaak-regeling, die aanmoedigt om zzp’ers in vaste dienst te nemen. Het Zekere Zaak – Pensioen stimuleert werkgevers om een pensioenregeling af te sluiten, inclusief bijdragen voor verkenningstrajecten en/of de implementatie van een pensioenregeling.

Ga naar de website voor meer informatie over alle regelingen en de voorwaarden.

Workshop Een modern pensioen

Sparen voor je pensioen vergt veel geld en een lange adem. Toch stellen veel mensen het plannen van hun pensioen uit, deels vanwege het gebrek aan transparantie en vertrouwen in de wereld van verzekeraars en banken. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden.

Tijdens de workshop Een modern pensioen maak je kennis met moderne manieren om te voorzien in je pensioen.


Fotograaf: Tim Meijer

Wetgeving: een nieuw pensioenstelsel

Van 2023 tot 2028 staat ons een overgangsperiode naar een nieuw, persoonlijk pensioenstelsel te wachten. Om werkgevers te helpen deze overgang succesvol te doorlopen, heeft VNO-NCW en MKB-Nederland een informatieve website opgezet. Ontdek hier alles wat je moet weten om deze verandering soepel te laten verlopen.

Over later


“Ik ben een voorstander van collectieve pensioenregelingen.”


Interview met informatieontwerper Francien Malecki, over hoe zij de transitie naar haar pensioen heeft ervaren.


Lees meer

Overdracht

Naarmate een onderneming groeit, bouwt deze doorgaans waarde op. Dit geldt met name wanneer de onderneming niet uitsluitend afhankelijk is van de vaardigheden en tijdsbesteding van één eigenaar/ondernemer. Bij het naderen van het moment om te stoppen of de activiteiten te verminderen, is het van cruciaal belang om jezelf af te vragen: “Kan ik mijn onderneming verkopen en overdragen aan anderen, zodat ik financiële zekerheid heb en mijn klanten continuïteit ervaren?”


Ontwerpersarchief

Als ontwerper bewaar je allerlei materialen en bestanden. Vaak zijn ze een onmisbaar onderdeel van je creatieve proces. Maar laten we eerlijk zijn, soms worden die archiefkasten en harddrives vol met waardevol materiaal een onoverzichtelijke chaos. En dat terwijl een goed geordend en ontsloten archief van belang is. Niet alleen vergemakkelijkt het je eigen creatieve proces. Het is de manier om je unieke bijdrage aan de ontwerpgemeenschap te laten voortleven en zo anderen te inspireren. De hoogste tijd om aan de slag te gaan met je legacy. 

Ontdek hoe je je ontwerparchief kunt beheren en optimaal benutten met behulp van de volgende trainingen en trajecten: 

Tijdens de training Aan de slag met je archief maak je een vliegende start met je eigen archief. We staan stil bij wat voor materiaal je hebt, hoe je dit ordent en waarom en voor wie je het bewaart. De training is gratis voor BNO-leden.


Tijdens Het Archieftraject, dat 5 maanden duurt, ga je samen met een coach, geïnspireerd door workshopleiders en andere deelnemers, aan de slag met je archief. Je verdiept je in het handig aanpakken van je archief en ontdekt verschillende manieren om het materiaal in te zetten en beschikbaar te stellen.

Fotograaf: Anna Klevan

We hebben de inhoud van dit dossier met zorg samengesteld. Mis je desondanks iets of heb je na aanleiding van de inhoud van het dossier vragen? Neem dan contact op met Patrick Aarts Sen.