#Nieuws

07.09.2023

BNO ontvangt Ministerie EZK en MKB-NL

EZK en MKB-NL bezochten de BNO om een beter beeld te krijgen van het belang en de rol van de ontwerpsector in Nederland.


Op 5 september 2023 ontving de BNO Sandor Gaastra (secretaris-generaal), Pieter Waasdorp (directeur Ondernemersklimaat), Chris Sol (communicatie) en Stephan Leewis (sr. Beleidsmedewerker) van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Jacco Vonhof (voorzitter), Leendert-Jan Visser (directeur) en Ava Gillissen (communicatie) van MKB-Nederland.

BNO-directeur Diana Janssen hield samen met Herbert Seevinck van Mijksenaar, Taco Schmidt van Qindle Innovation & Design en Marije Remigius, sustainability manager bij Fiction Factory, een presentatie over de belangrijke bijdrage die ontwerpers leveren aan de Nederlandse economie en de kracht van creatief denken.  


Foto: Sophie Tijssen

Foto: Sophie Tijssen

De potentie van ontwerpers

Het bezoek van de zware delegaties van EZK en MKB-NL gaf BNO de gelegenheid te laten zien hoe ontwerpers een grote bijdrage kunnen leveren aan de vraagstukken van deze tijd, zoals de klimaatcrisis, digitale transitie en inrichting van de publieke ruimte. Ruim twee uur lang was er volop gelegenheid om van gedachten te wisselen hoe de creatieve kracht van ontwerpers door overheid en bedrijfsleven beter en effectiever benut kan worden. Daarnaast werd er gesproken over de ontwikkelingen en uitdagingen op de arbeidsmarkt, financieringsmogelijkheden voor innovatie en verduurzaming, en het cruciale belang van stabiel overheidsbeleid. 

Foto: Sophie Tijssen

Voorbeeld uit de praktijk: wayfinding design

BNO-voorzitter Herbert Seevinck, CEO van Mijksenaar, illustreerde de denk- en maakkracht van Nederlandse ontwerpers aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden. Het ontwerpteam van Mijksenaar draagt bij aan de wayfinding op luchthavens, musea, ziekenhuizen en openbare ruimtes. Ze creëren doordachte oplossingen die miljoenen mensen in staat stellen om zich soepel en zelfverzekerd te verplaatsen. Ze doen dit vanuit hun studio's in Amsterdam en New York. Herbert toonde met enkele ogenschijnlijk eenvoudige, maar indrukwekkende voorbeelden de impact van ontwerp.

Foto: Sophie Tijssen

Voorbeeld uit de praktijk: design thinking

Taco Schmidt, CEO van Qindle Innovation & Design, benadrukte nogmaals dat creativiteit een waardevol instrument is om echte uitdagingen in de industrie op te lossen. Qindle brengt dit in de praktijk door oplossingen te creëren die op een positieve manier bijdragen aan mensen, de planeet en de winstgevendheid. Taco liet zien dat een mix van creatieve geesten, technologische expertise en een ondernemersmentaliteit nieuwe mogelijkheden oplevert op het gebied van technologie, producten en gezondheid. 

Foto: Sophie Tijssen

Voorbeeld uit de praktijk: circulair ontwerp

Na de presentaties van Diana, Herbert en Taco nam Marije Remigius, sustainability manager bij Fiction Factory, de bezoekers mee op een rondleiding in de werkplaats, een goed uitgerust bouwatelier voor onder andere tentoonstellingen, winkelinterieurs en verplaatsbare (wikkel)huizen. Het gezelschap wandelde door hout- en staalwerkplaatsen vol modulaire en demontabele constructies, hergebruikte elektronica en biobased verpakkingsmaterialen. De rondleiding gaf een goed beeld van een bedrijf dat streeft naar maximale circulariteit, waarbij duurzame vervoersmiddelen de voorkeur hebben en materialen zoveel mogelijk worden hergebruikt.

Foto: Sophie Tijssen

Bedankt!

We willen graag Sandor Gaastra, Jacco Vonhof, Leendert-Jan Visser, Pieter Waasdorp, Stephan Leewis, Chris Sol, Ava Gillissen, Herbert Seevink, Taco Schmidt, Marije Remigius en Fiction Factory bedanken voor de inspirerende ochtend.