#Podcasts

29.02.2024

Designers write: Design & armoede

Aynouk Tan ondervraagt ontwerpers over hun vak aan de hand van korte essays die ze zelf geschreven hebben. Dit keer ontwerpers Ritvik Khushu, Toni Wagner en Monja Simon.


Wat is de relatie tussen armoede en design? Schrijvende ontwerpers Ritvik Khushu, Toni Wagner en Monja Simon gingen daarover met elkaar het gesprek aan. De essays die zij schreven over hun kijk op de relatie tussen design en armoede waren daarbij het uitgangspunt.


Sprekers

Ritvik Khushu is een Kasjmiri ontwerper en onderzoeker gevestigd in Den Haag. Uit angst voor vervolging in de jaren ‘80 ontvluchtte zijn familie Kasjmir, een land waar hij zelf nog geen voet heeft gezet. Verlieservaringen van land, van taal, van materiële werelden en afkomst zijn terugkerende elementen in zijn werk. Zijn onderzoekswerk verhoudt zich vaak tot dat van dekoloniale geleerden, zoals Rolando Vázquez, Arturo Escobar, Maria Lugones en Ahmed Ansari. Hij stelt daarmee intenties achter de moderne ontwerppraktijk aan de kaak, ook al doet hij dit voortdurend op zachtmoedige toon. Lees hier zijn essay.

Toni Wagner en Monja Simon zijn het duo achter Morgaestudio, een ontwerponderzoekspraktijk beïnvloed door hun arbeidersachtergrond en boerenopvoeding. Door zich het leren vanuit onzekerheid voor te stellen, geven zij stem aan mensen met doorgaans weinig invloed. Daarmee herdefinieert dit duo wat de ontwerper zou moeten doen, wil deze waardevol zijn in onze tijd. Zij benaderen de relatie tussen design en armoede dus vanuit een kritisch, sociaal-politiek perspectief. Zij richten zich op geleefde ervaringen, denkwijzen en strijd van mensen die in het nauw gedreven worden. Zo ontstaan nieuwe vertellingen voor publiek dat geïnteresseerd is in cultuur. Lees hier hun essay.



Designers write is een initiatief van Designplatform Rotterdam en schrijver/filmmaker Joeri Pruys, en wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.