14-07-2014 - BNO Piet Zwart Prijs 2012

Typograaf en letterontwerper Gerard Unger ontving in 2012 de BNO Piet Zwart Prijs.

Juryrapport

Jury: Trude Hooykaas, Marijke van der Wijst, Paul Mijksenaar, Bruno Ninaber van Eyben, Tet Reuver, Rob Huisman, Hans Dirken en Reinier Gerritsen.

Uit het juryrapport: "Typograaf en letterontwerper Gerard Unger verdient de oeuvreprijs als geen ander omdat hij door de jaren heen tal van relevante oplossingen heeft geboden. De ambachtelijke kwaliteiten die in zijn werk naar voren komt, zijn uitermate relevant in het huidig tijdsgewricht. Hij gaf een nieuwe draai aan het vak en heeft internationaal gezien grote erkenning verworven."

Gerard Unger

De in 1942 geboren Gerard Unger kreeg zijn opleiding in het pre digitale tijdperk en maakte tijdens zijn loopbaan de opkomst van de computer van nabij mee. Hij ontwikkelde letters voor digitale zetmachines en printers, en publiceerde over typografie.

In 2006 werd hij aan de Universiteit van Leiden benoemd tot de eerste Nederlandse hoogleraar Typografie. Het vak doceert hij ook aan de University of Reading. Hij was lange tijd docent aan de Rietveld Academie, de school waaraan hij zelf is opgeleid. Hij deelt zijn kennis ook via publicaties en boeken, waarvan 'Terwijl je leest' uit 1997 de bekendste is.

De kwaliteiten van zijn werk worden onderkend door uitgevers van kranten. Zijn in 1993 ontworpen letter Gulliver wordt gebruikt door kranten als USA Today en de Stuttgarter Zeitung; het dagblad Trouw gebruikte als eerste Nederlandse krant zijn schreefloze letter Swift; en de Volkskrant gebruikt sinds 2006 zijn letter Capitolium News als broodletter. 

Beeld: Gerard Unger (foto door Patrick Post) en zijn font Vesta Regular (2001).

Gerard Unger