14-07-2014 - BNO Piet Zwart Prijs 2010

De BNO Piet Zwart Prijs werd in 2010 toegekend aan fotograaf Willem Diepraam.

Juryrapport

Uit het juryrapport: "Willem Diepraam behoort tot een generatie naoorlogse Europese fotografen die in staat waren om hun engagement en de inhoudelijke kracht van hun beelden te verbinden met een eigen vormtaal. Diepraams foto's kenmerken zich door een hoge visuele kwaliteit. Met de jaren heeft zijn werk een steeds persoonlijker karakter gekregen."

Willem Diepraam

Willem Diepraam (Amsterdam, 1944) begon eind jaren '60 een carrière als fotograaf. Hij werkte lang voor Vrij Nederland, maar ook voor de Groene Amsterdammer, Artsen Zonder Grenzen en de Novib. Na de jaren '70 was hij meestal zijn eigen opdrachtgever. Hij heeft vele boeken op zijn naam staan waaronder Frimangron (1975), The Dutch Caribbean (1978), Sahel (1982), Lima (1991) en Landschap aan Zee (1995). Er werden twee monografieën over zijn werk gepubliceerd.

Tijdens de jaren '70 heeft Diepraam, vooral door zijn werk voor Vrij Nederland, vaak samen met Gerard van Westerloo, grote invloed gehad op de Nederlandse fotojournalistiek door zijn indringende beelden met grove korrel en soms zwaar doorgedrukte luchten. VN-bijlagen uit de jaren '70 en '80 waren fameus. Behalve fotograaf is Willem Diepraam ook een serieuze fotografieverzamelaar. Daarnaast is hij actief als auteur. Hij verzorgde catalogi bij door hem samengestelde tentoonstellingen over Cas Oorthuys, Carel Blazer en Eva Besnyö. Over de laatste schreef hij in 1999 een monografie. 

Portretfoto Willem Diepraam door Joost van den Broek (Hollandse Hoogte).

Willem Diepraam