04-01-2017 - In memoriam door Rob Huisman (voormalig directeur BNO).

Ben Bos 1930 - 2017

In de nacht van 3 op 4  januari is Ben Bos overleden. Ben was erelid van de BNO. Als iemand die titel verdiende dan was hij dat wel. 

Ben heeft zich altijd ingezet voor de BNO en de voorgangers van de verenging zoals we die nu kennen: hij was jarenlang actief als bestuurslid en nam het initiatief tot de oprichting van het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO). Een erfgoed organisatie, waarvan hij later voorzitter werd.

Dat de BNO Piet Zwart Prijs een onderdeel van de BNO werd is ook te danken aan Ben. In de tachtiger jaren nam hij namens Total Design het initiatief deze oeuvreprijs over te dragen aan de beroepsvereniging.

Gedurende mijn directeurschap van de BNO kon ik altijd een beroep op hem doen. Zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het vak, door o.a. publicaties en lezingen, heeft vele ontwerpers geïnspireerd. Een leven lang leren vond hij ook voor ontwerpers belangrijk, vandaar dat hij zich inzette voor een programma dat zich richtte op permanente educatie.

Ben was lid van Alliance Graphique Internationale (AGI) en speelde daarin een leidende rol. Zo maakte hij samen met Elly het overzichtsboek: AGI: Graphic Design Since 1950.

Ben kon kritisch zijn, maar zijn kritiek was altijd gericht op vooruitgang met het doel het vak grafisch ontwerpen verder te brengen. In de lange tijd dat ik voor de BNO werkte is mijn respect voor Ben alleen maar gegroeid. Ik wens zijn vrouw Elly alle sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Rob Huisman (voormalig directeur BNO en BNO-erelid)

Foto: Ben Bos / Fotograaf: Jochem Jurgens