22-06-2017 - De eerste editie van de Future Food Design Awards is van start gegaan. De deadline voor inzenden is 30 juli.

Dit jaar worden voor de eerste maal de Future Food Design Awards uitgereikt op de Dutch Design Week 2017. Deze award is dé internationale stimuleringsprijs om vernieuwende en disruptieve ontwerpen voor een duurzame voedseltoekomst in de schijnwerpers te zetten. De deadline voor inzenden is 30 juli 2017.

Waarom deze nieuwe awards?

Steeds meer ontwerpers zijn betrokken bij het vormgeven van ons voedselsysteem en komen met intelligente en duurzame oplossingen voor grote voedselvraagstukken. Helaas voeren puur esthetische ontwerpen nog vaak de boventoon op internationale designconferenties. Daar willen Agri meets Design en The Dutch Institute of Food&Design verandering in brengen, en daarom nemen zij het initiatief tot de Future Food Design Awards.

Jury en prijzengeld

Met de Future Food Design Awards start een zoektocht naar change designers, kunstenaars en foodprofessionals uit de hele wereld die het huidige voedselsysteem onderzoeken, ondersteboven keren en herontwerpen. Uit alle inzendingen worden drie genomineerden geselecteerd door een internationaal gerenommeerde jury, waaronder eetonwerper Marije Vogelzang (NL), journaliste Nadine Botha (SA) en kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort (NL). De winnaar ontvangt een stimuleringsprijs van 5000 euro en een expositieplek op de Dutch Design Week 2018. Ook wordt er een publieksprijs uitgereikt á 2500 euro voor het ontwerp dat wereldwijd de meeste stemmen ontvangt.

Van tafeltaferelen tot landgebruik

Gezocht wordt naar ontwerpen die onderwerpen van eetcultuur tot onze voedselketen uitdagen. Vraagstukken zoals de omgang met landgebruik, zoetwaterreserves, de invloed van landbouw op het klimaat en het gebruik van schaarse grondstoffen zijn wereldwijd gedeelde zorgen voor de voedselzekerheid. Ook hedendaagse huiselijke tafeltaferelen, migratie, technologie en eetgewoonten kunnen een thema zijn. De Future Food Design Awards nodigen ontwerpers uit om de etende mens een spiegel voor te houden met hun visie op de toekomst van ons voedsel.

Aanmelden & scouten

Het aanmelden van projecten en ontwerpen die de toekomst van voedsel op zijn kop zetten kan tot en met 30 juli 2017. Ook nodigen we iedereen uit om met ons mee te scouten en mogelijke kanshebbers te tippen aan de organisatie. Dat kan eenvoudig door de naam en het e-mailadres van de ontwerper achter te laten op de site. Kijk hier voor meer informatie en aanmelding.