16-06-2017 - Op 13 juni overleed BNO-erelid Ootje Oxenaar. Een in memoriam door Gert Dumbar.

Op 13 juni 2017 is Ootje Oxenaar in Amerika overleden, in het bijzijn van zijn vrouw Dawn en zijn dochters Emma en Emily.

De ontwerperswereld heeft een markante ontwerper verloren, en een legendarische opdrachtgever die een prominente rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de vormgeving in Nederland.

Ootje had het geluk niet als ontwerper te zijn opgeleid, maar als autonoom kunstenaar. Hij wist als geen ander deze twee disciplines met elkaar te verbinden. Muziek, literatuur, beeldende kunst en een verfijnd gevoel voor humor waren belangrijke pijlers in zijn leven. Zij vormden een belangrijke stimulans voor zijn werk. Dit kwam onder meer naar voren bij zijn ontwerpen van de Nederlandse bankbiljetten in opdracht van de Nederlandse Bank. Deze biljetten waren vrolijk, kleurrijk en er zaten verborgen humoristische tekens in verwerkt, die het valsemunters moeilijk maakten om deze biljetten te vervalsen.

Als opdrachtgever kon hij jonge nerveuze ontwerpers geruststellen door langs zijn neusweg op te merken dat opdrachtgevers soms nogal dom waren.

We verliezen in Ootje een erudiete ontwerper en een stimulerende pleiter voor goede vormgeving.

Gert Dumbar
Den Haag, 15 juni 2017

 

Er verschenen meer nieuwsberichten naar aanleiding van het overlijden van Ootje Oxenaar. Lees hier wat het NRC, ParoolNu.nl en NOS schreven, of bekijk de mooie hommage van Max Bruinsma.

Foto: Ootje Oxenaar / Fotograaf: Jochem Jurgens