02-02-2017 - Staan jouw ontwerpen, illustraties, foto’s online of in boeken, kranten, tijdschriften? Dan is de kans groot dat er geld voor je beschikbaar is.

Er zijn nog veel beeldmakers die recht hebben op collectieve vergoedingen, maar die dat geld bij Pictoright laten liggen. Daarom is Pictoright deze zomer begonnen om makers actief op te sporen. Dat heeft al tot ruim honderd nieuwe aanmeldingen geleid. Wie voor 1 oktober opgave heeft gedaan, kan deze maand zijn eerste uitkering verwachten.

Collectieve rechten, het blijft een lastig begrip. Het zijn auteursrechtvergoedingen die bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, bibliotheken of kabelmaatschappijen automatisch afdragen voor alles wat zij kopiëren, uitlenen of uitzenden op tv. Maar ook consumenten betalen er aan mee, bijvoorbeeld via de thuiskopieheffing op smartphones en computers. Pictoright is de door de overheid aangewezen stichting die dat geld int en verdeelt onder degenen die er recht op hebben. Staan jouw ontwerpen, illustraties of foto's in boeken, kranten, tijdschriften? Worden ze gedownload van het internet? Of is er soms werk van je te zien op tv? Dan is de kans groot dat er geld voor je beschikbaar is. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is je gratis aanmelden en een lijst van je werk uploaden.

Vraag je je af of jij in aanmerking komt voor collectieve rechten? Of heb je vrienden en collega's die beeld maken? Bel of mail dan even met Marije Kaashoek: 020 589 1860, Marije@Pictoright.nl.