t/m 21-12-2017, Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam, 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur, normaal 7,50 euro, studenten en BNO-leden 3,75 euro,

Wat hebben ontwerpers en vormgevers met eten? 

Van 'geitenyoghurtmoment' tot 'fat free soya caramel skinny dubble chocolate frappucino'. Eten in zijn gewone spruitjesvorm bestaat niet meer. Eten is food en Food is hip. We experimenteren er op los, op zoek naar nieuwe vormen, kleuren en smaken.

Chloé Rutzerveld is een food designer uit Eindhoven. Ze onderzoekt de wereld van voedselproductie en -consumptie en zet deze op zijn kop. Chloé is gefascineerd door de natuur, het menselijk lichaam en de vervreemde relatie van de mens met voedsel. Na cum laude te zijn afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven in 2014, is Chloé haar eigen studio begonnen. Haar projecten kennen een interessante combinatie van design, wetenschap en technologie, vaak met als doel om voedsel of het voedselsysteem gezonder, duurzamer en efficiënter te maken. Met haar afstudeerproject over 3D foodprinting ‘Edible Growth’ kreeg ze wereldwijd aandacht, waaronder een uitnodiging om te spreken op TEDx YYC en tal van prijzen en nominaties.

Cateringa & Kompanenis een collectief van makers met een specifieke interesse in eten. Ze zien voedsel als een artistiek materiaal, al biedt het hen zoveel meer, juist door onze perceptie van voedsel. Ze werken met de concepten van goed -, normaal -, gezond eten, in verschillende vormen, van performance en installatie tot buffetten en interactieve filmavonden. Hun voedingsfilosofie verschilt van project tot project en zij werken daarbij samen met kwekers, wetenschappers, kunstenaars, ontwerpers, theatermakers en zelfs enkele chef-koks. Tijdens BNO IMG LAB is er van hen naast een visuele presentatie van onder andere één van hun projecten ‘Powder to the People’, de ‘Grote E-nummer Bingo!’

Mandy den Elzen haalt haar inspiratie en haar materiaal uit de natuur. Maar waar in de natuur, vorm en functie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, scheidt den Elzen het materiaal van zijn oorspronkelijke functie en geeft het zo een nieuwe verschijningsvorm. “De eerlijkheid van vorm en structuren bepaald door biologische processen en behoeften, is een onuitputtelijke bron van inspiratie.” Zij werkt met organisch, plantaardig en dierlijk materiaal. Met een bijna wetenschappelijke benadering en nauwkeurigheid behandelt ze het materiaal uit haar ruwe vorm tot een voltooid werk.

Zo ontwikkelde zij een methodiek om de magenstelsels van gedomesticeerde dieren te conserveren. Elk compartiment beschikt over een diversiteit van structuren samenhangend met de functie. Met “The morphology of fish” continueert Mandy haar onderzoek naar de verscheidenheid die zich manifesteert in vissenmagen en kieuwen. In al haar werk distilleert zij de essentie van de materiaal-specifieke eigenschappen. Door dit te doen toont ze haar respect voor de natuur en haar inherente structuren.

Stookolie 010 is een nieuwe sterke drank, bedacht door vijf?Rotterdammers die elkaar kennen uit de culturele sector. Stookolie 010 werd aanvankelijk ondergronds geproduceerd. Een no-nonsense borrel met de aroma’s van de Oude Maas, vanuit de achterklep verkocht op geheime locaties. Roetzwart van kleur en enkel geschikt voor een sterke zeemansmaag. Proef op BNO IMG LAB in december de ruwe versie van Stookolie 010 op basis van 45% alcohol en laat je verrassen door de dubbele-klap-in-je-smoel van de zwarte peper.

Thursday Night Dinner

Voorafgaand aan de Thursday Night is er om 18.30 uur een maaltijd van verse, biologische producten in Het Nieuwe Café. Een kans om alvast van gedachten te wisselen met de sprekers, medewerkers en bezoekers van het avondprogramma. De maaltijd kost 17,50 euro, inclusief drankjes. Tot uiterlijk een dag van tevoren reserveren.

Tickets

Alvast een ticket bestellen? Klik hier.