t/m 28-06-2018, Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam, 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur, normaal 7,50 euro, studenten en BNO-leden 3,75 euro (pinnen mogelijk),

"Lettering is like clay. Type is like lego." Een avond over typografie.

"Hoerenjong en typische typo's. Onderkast en over de schreef. The bold and the beautiful. Letters, taal en fonts. Als woorden zinnen maken, dan maakt typografie het beeld. Geen geneuzel op de typische typografische millimeter, maar juist in de grote lijn. Typografie en fonts als element, als vorm en als autonome bouwsteen"

"Lettering is like clay. Type is like lego" 

Sprekers

ReType Foundry is een fontshop in, waar anders dan, Den Haag en wordt gerund door Ramiro Espinoza. Hij raakte geïnteresseerd in typeontwerp toen hij student was aan de Universidad Nacional del Litoral in Santa Fe, Argentinië. In 2003 verhuisde Espinoza naar Nederland en studeerde aan de KABK in Den Haag. In 2007 richtte hij ReType als uitgeverij op om zijn lettertypen op de markt te brengen. Naast Ramiro zijn ook Paula Mastrangelo en David Quay verbonden aan deze internationale studio. De laatste tijd is hij naast al het digitale ontwerp terugnaar de roots van het analoge letterontwerp en experimenteert hij met diverse oude technieken.

Said Kinos woont en werkt in Rotterdam en is gefascineerd door de manier waarop mensen met elkaar communiceren. Communicatie via taal, symbolen en (sociale) media is een van de belangrijkste inspiratiebronnen voor zijn werk. Met een achtergrond in graffiti en belangstelling in grafisch ontwerp, ontwikkelde Saïd een sterke passie voor typografie en andere visuele vormen van communicatie. Zijn werk is herkenbaar door een hoog contrast, vaak zwart en wit, en het gebruik van vervormde typografie. Hierdoor wordt een bepaald niveau van visuele overkill naar de kijker gebracht. In deze overkill vindt Saïd een metafoor voor de hoeveelheid informatie die we dagelijks moeten verwerken. 

Britt Möricke studeerde Typografisch Ontwerp aan de KABK in Den Haag en rondde daar ook de Master ‘Type Media’ af. Zij ziet zichzelf niet als een grafisch ontwerper, typograaf, letterontwerper of kalligraaf, maar als een groot bewonderaar van lettervormen. De focus in haar werk ligt op de schoonheid en kracht van iedere letter op zich, met een zwak voor de ‘outlaws’: rare letters uit de historie, die in haar ogen heel modern zijn. Juist die toveren een glimlach op haar gezicht.Ze zet verschillende technieken in, van gravures tot borduursels, van tekeningen tot animatie; allen in dienst vaneen levenslange toewijding en diepe fascinatie voor de lettervorm.

High on Type is een collectief van acht ontwerpers en kunstenaars met een passie voor lettering en typografie.Zij organiseren workshops, lezingen en andere evenementen om hun kennis, enthousiasme en vaardigheden met gelijkgestemden te delen. Bij het festival All Eyes on Type -dat zij jaarlijks organiseren – komt alles samen.

Thursday Night Dinner

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt vanaf 18.00 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à 7,50 euro zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina of aan de bar op de avond zelf. Ook is het museum tot 21.00 uur open.

Tickets

Alvast een ticket bestellen? Klik hier.