t/m 22-02-2018, Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam, 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur, normaal 7,50 euro, studenten en BNO-leden 3,75 euro (pinnen mogelijk),

De sociale, maatschappelijke en economische gegevens van onze aarde in beeld gebracht door de wereld van datavisualisatie en infographics.

Driemaal is scheepsrecht! Wegens aanhoudend succes wederom een Databaas. Deze editie worden de sociale, maatschappelijke en economische gegevens van onze aarde in beeld gebracht door de wereld van datavisualisatie en infographics. Van smeltende ijskappen tot apartheid tot de smaak van data. 

Sprekers

Irene Stracuzzi brengt met The Legal Status of Ice de controversiële territoriale strijd van vijf Arctische landen om het Noordpoolgebied in beeld met een enorm 3D-model. Door middel van projectie onderzoekt Stracuzzi de overlappende grensclaims, het verdwijnende ijs op de Noordpool en de politieke gevolgen daarvan. 

Bij Studio Lakmoes zijn ze dol op data en ingewikkelde vraagstukken. Met een wetenschappelijke achtergrond en creatieve geest zijn ze experts in het vertalen van complexe informatie naar heldere concepten. Van energy coins en blockchain techniek tot het in kaart te brengen van het tekort aan vrouwelijke hoogleraren. 

Ruiter Janssen is information designer. Hij brengt actuele thema's uit de samenleving in kaart door data te visualiseren. Daarbij doet hij een beroep op het referentiekader van de kijker en maakt hij het vluchtige nieuws van de dag invoelbaar. Zijn laatste project gaat over apartheid en wordt bij ons voor het eerst aan de buitenwereld gepresenteerd. 

Giacomo Boffo onderzoekt met zijn Raw Data Cafe de mogelijkheid om ruwe statistische gegevens via voedsel te presenteren. Data wordt vertaald naar ingredienten, zodat de criminaliteitscijfers-snack van Rotterdam anders smaakt dan die van Schiedam. 

Thursday Night Dinner

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt vanaf 18.00 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à 7,50 euro zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina of aan de bar op de avond zelf. Ook is het museum tot 21.00 uur open.

Tickets

Alvast een ticket bestellen? Klik hier.