t/m 15-12-2016, Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam, 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur, normaal 7,50 euro, studenten en BNO-leden 3,75 euro,

Over het fenomeen schaal; ontwerpers en beeldmakers die het kleine, het verkleinen en het aanpassen van de werkelijkheid inzetten in hun werk.

Jasper de Beijer was tijdens zijn tijd op de academie een fanatiek tekenaar en maakte hij maquettes en tableaux die hij gebruikte voor zijn tekeningen en schilderijen. Maar in zijn fotoserie Buitenpost echter, gebruikte Jasper de modellen en geënsceneerde taferelen niet langer als materiaal voor zijn schilderijen maar werd het op zich zelf staand werk. De Beijer bouwt in zijn Amsterdamse studio complexe schaalmodellen, vaak geïnspireerd op historische onderwerpen en gebeurtenissen, die vervolgens eindigen als enorme foto’s. Met een mix van fotografie, 3d printen, collages, digitale bewerkingen, schilderwerk en maquettes en stijlmiddelen afkomstig uit reclame, strips, film en videoclips, ensceneert en herschikt De Beijer het verleden.

Ludwig Volbeda is tekenaar en illustrator. Begin 2016 verscheen ‘Hoe Tortot zijn vissenhart verloor’, geschreven door Benny Lindelauf. ‘Hoe Tortot zijn vissenhart verloor is een absurdistisch oorlogsverhaal voor (jong-)volwassenen dat o.a. opviel door de meticuleuze illustraties en werd genomineerd voor een Boekenpauw, de Vlaamse prijs voor het mooist geïllustreerde boek. Samen met Ted van Lieshout maakte Volbeda het kunstprentenboek De vogels, bij een tentoonstelling in het Haagse Gemeentemuseum over twintigste-eeuwse beeldhouwkunst.

Arne Hendriks onderzoekt via speculatief design in The Incredible Shrinking Man de gevolgen van het verkleinen van de mens tot 50 centimeter. Zelf is hij bijna 2 meter lang en de mens wordt al vele jaren steeds groter. Daardoor hebben we meer energie, eten en ruimte nodig. Wat als we besluiten om dit proces om te draaien en kennis inzetten om de mens te krimpen?

Maurice van Tellingen creëert driedimensionale modellen waar de feitelijke gebeurtenis nog moet plaatsvinden of net is afgelopen. Werk vol van sfeer en spanning, al dat zijn geen onderdelen van een verhaallijn, het drama ontvouwt zich elders, het is een beeld van een herinnering aan een gebeurtenis die nooit zal plaatsvinden. Van Tellingen werkt met alledaagse ruimtes waar zich niet of nauwelijks iets afspeelt en waar de tijd in een ‘loop’ ronddraait. Hij voert ons van het toneel waar het menselijk drama zich afspeelt direct de coulissen in. Een onzichtbare, mysterieuze wereld die op een poëtische manier ons een kijkje gunnen in klein of groot menselijk drama.

Thursday Night Dinner

Voorafgaand aan de Thursday Night is er om 18.30 uur een maaltijd van verse, biologische producten in Het Nieuwe Café. Een kans om alvast van gedachten te wisselen met de sprekers, medewerkers en bezoekers van het avondprogramma. De maaltijd kost 17,50 euro, inclusief drankjes. Tot uiterlijk een dag van tevoren reserveren.

Tickets
Alvast een ticket bestellen? Klik hier.

Beeld: Relics door Slinkachu.