t/m 29-03-2018, Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam, 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur, normaal 7,50 euro, studenten en BNO-leden 3,75 euro (pinnen mogelijk),

RGB, CMYK, RAL. Primair en Tertiair. Blond of Brunette. Dit keer gaan we kleur bekennen.

Wat hebben algoritmes, recyclen, camouflage en rode autootjes met elkaar te maken? Beeldmakers die werken vanuit het idee en de kracht van kleur. Ontwerpers die steeds weer kiezen voor een en dezelfde blauw, roze of groen.

"Don't be afraid to let them show your true colors"

Sprekers

Jessica den Hartog (24), is een Nederlandse ontwerper recentelijk afgestudeerd aan de kunstacademie van Maastricht. Ze concentreert zich op de samenleving als een bron van inspiratie. Eén van haar projecten is 'Recolored', een nieuwe manier van recyclen. De industrie recycled plastic naar de kleur grijs, een neutrale kleur, maar ook een zeer beperkende kleur. Als ontwerper begon Jessica een onderzoek om haar eigen interpretatie te geven aan de mogelijkheden van gerecycled plastic.

Het onderzoek resulteerde onder andere in het boek 'Recolored, a new way of recycling'.

Muzikant en vormgever Sonja van Hamel stuitte twaalf jaar geleden op een leporello met ansichtkaarten uit de jaren zestig van de Afsluitdijk. Op elke kaart stond een rood autootje onder een blauwe lucht. De magnetiserende werking die van het autootje uitging en het zogenoemde Tati-element (het absurdisme van de herhaling), leidde tot een ongekende verzamelwoede die tot op de dag van vandaag voortduurt. Van Hamel struint vlooienmarkten en kringloopwinkels af op zoek naar rode autootjes. Honderden kaarten verzamelde ze, van landschappen en stadsgezichten, met steeds weer dat kleine rode autootje.

Voor het boek 'Groeten van Het Rode Autootje' maakte Sonja van Hamel een selectie van de leukste en mooiste kaarten uit haar verzameling.

Studio MAKY is een initiatief van multimedia-ontwerper en -animator Man-Yee Mok en illustrator Kwannie Tang. Studio MAKY verandert kleurrijke ontwerpen en concepten in real-life installaties en interactieve activiteiten, gespecialiseerd voor evenementen en culturele projecten. Toen hun eerste samenwerking van de stop-motion animatie 'Cassette Boy' in 2011 een groot succes was, besloten ze om samen verder te gaan als creatief duo. Door hun verschillende achtergronden eindigen de projecten vooral in verrassende resultaten; van een kleurrijke muziekanimatie tot een groep gigantische apen van 5 tot 8 meter hoog, swingend in een groot muziekconcert. 

Sjef van Gaalen is een onafhankelijke onderzoeker & ontwerper, werkend vanuit Rotterdam onder de naam Structure & Narrative. Zijn ontwerpend onderzoek "The National Algorithm" richt zich op camouflage en identiteit, het spanningsveld tussen gezien willen worden en ongezien willen gaan.

Thursday Night Dinner

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt vanaf 18.00 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, of quiche met salade. Dinervouchers à 7,50 euro zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina of aan de bar op de avond zelf. Ook is het museum tot 21.00 uur open.

Tickets

Alvast een ticket bestellen? Klik hier.