31-03-2015, Mosa Architectural Ceramics Center (MACC), Pedro de Medinalaan 1a, Amsterdam, 10.30 uur (inloop 10.00 uur), gratis, patrick@bno.nl

Zesde editie in een serie bijeenkomsten omtrent interieurarchitectuur.

De leegstand van kantoorgebouwen is al jarenlang hoog. Kleinere kantoren, het nieuwe werken en een stagnerende economie vergroten de mismatch tussen vraag en aanbod. Maar ook nieuwe eisen en het verdwijnen van gebruiksfuncties zorgen voor leegstand van industriële gebouwen, kerken en scholen. Vaak gebouwen die het karakter van veel dorpen en steden sterk bepalen. Gelukkig wordt steeds vaker gekozen voor (tijdelijk) hergebruik in plaats van sloop.

Voor deze bijeenkomst in de serie BNO Interieurzaken hebben we 3 ontwerpers gevraagd naar hun ervaring met het creëren van nieuwe interieurs en functies in oude gebouwen. Interieurs die het verschil maken voor gebouw, gebruikers en omwonenden.

Wat de sprekers betreft lijkt het een Amsterdamse aangelegenheid te zijn. De onderwerpen die zij behandelen, overstijgen echter de gemeentegrenzen ruimschoots:

  • Mira ter Braak van het Moscollectief ontwierp de interieurs van het Concertgemaal, de Wisselwinkel, De Balie en de tot broedplaatsen omgebouwde Chinees op het buikslotermeerplein. Mira initieert zelf ook projecten en laveert zorgvuldig tussen behouden en ingrijpen, daarbij rekening houdend met de eisen die opdrachtgevers, gebruikers en vaak ook de buurt en Monumentenzorg stellen.
     
  • Marco van Veldhuizen van Ontwerpbureau Marco van Veldhuizen is de ontwerper van Premium Inc. in Rotterdam en Apartments De Hallen en Hotel De Hallen. Marco presenteert dit laatste project samen met zijn opdrachtgever, hotelier Arjen van den Hof met wie hij een langdurige samenwerking heeft. Marco werkt momenteel aan plannen voor het Bisschoppelijk paleis in Haarlem.

  • De Kleine Campus is een hedendaagse woon- en en werkplek in een voormalig gymnasium. Initiatiefnemers Floris Schoonderbeek en Kathlijn de Booij bouwden een huis in de gymzaal en ontwikkelen het gebouw en terrein tot Campus met o.a. een cafe, verhuurbare studio's en kantoren, vergaderruimtes, een yogastudio en een buitenruimte om in te werken, lunchen en ontspannen. Volgens de Booij was het de kunst om het monumentale schoolgebouw een nieuwe bestemming en vorm te geven met ruimte voor de oorspronkelijke elementen.

De bijeenkomst wordt georganiseerd in overleg met het platform BNO Interieurarchitectuur en is goed voor twee uur passende bij- en nascholing.

Aanmelden kan i.vm. de catering tot 29 maart via bno@bno.nl.

Op 16 juni, 24 september en 17 november vinden de volgende BNO Interieurzaken plaats. Wil je een onderwerp aandragen of heb je zelf een goed verhaal? Neem contact op met Patrick AartsBlijf op de hoogte van het gehele aanbod door een gratis abonnement op: BNO Nieuwsberichten.

BNO Interieurzaken is een serie informatieve ochtenden bij het Mosa Architectural Ceramics Center (MACC) in Amsterdam. Tijdens deze bijeenkomsten worden uiteenlopende onderwerpen op het gebied van interieurontwerp en -architectuur behandeld. Aansluitend op de presentaties wordt er geluncht. Onderwerpen die inmiddels langskwamen in deze serie:

Foto 1 : Hotel De Hallen - Ontwerpbureau Marco van Veldhuizen
Foto 2 : Concertgemaal - Mira ter Braak, Fotograaf: Hanna Hachula