t/m 11-01-2018, Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag, 20.00 uur (inloop), 20.30 uur (start), www.facebook.com/ZefirZeven

Een nieuwe BNO Zefir 7 met André Thijssen, Hans Wolf en Peter van Beveren.

Fotograaf André Thijssen is bekend van ‘Fringe Phenomena’, alledaagse zaken die door zijn blik alsnog onze bijzondere aandacht pakken; beelden die ons niet zelden doen afvragen of het nog ooit goed komt met ‘de beschaving in het algemeen en de mens in het bijzonder’. Zijn laatste fotoboek is AMS, randverschijnselen in Amsterdam, een verzameling beelden waarvan een deel eerder als wekelijks visuele column in het Parool verscheen. Zo er in de fotografie een ‘decisive’ moment bestaat, moet daar ook een tegenhanger van zijn: de terloops vastgelegde, volstrekte non-gebeurtenis, zoals André Thijssen die met zijn camera vastlegt. 

In de jaren 80 en 90 was Thijssen een veel gevraagd beeldmaker voor bladen in binnen- en buitenland. Zo leerde hij bladenmaker Hans Wolf kennen, die werkte voor VNU, later Sanoma (en KABK alumnus is). Tussen februari 1992 en april 1999 stuurden Hans Wolf en André Thijssen elkaar bijna dagelijks een fax. Ze deelden en verdubbelden hun fascinatie voor het raadselachtige, curieuze beeld. Uit hun omvangrijke faxcorrespondentie bleven 4030 A4’tjes bewaard. Voor het boek ‘Faxinaties’ selecteerden ze 634 vellen uit een forse stapel steekmappen. 

Peter van Beveren is kunsttaxateur en adviseur. “Ik taxeer kunstwerken voor verzekeraars. Particulieren en musea vragen mij om advies bij aankopen. Maar ook rechtbanken schakelen mij in bij vemoeden van vervalsing.” Hij is verzamelaar van kunstenaarsboeken. Sinds 2016 is Van Beveren betrokken bij moderne en hedendaagse kunstveilingen van het Venduehuis in Den Haag. Afgelopen voorjaar bemiddelde hij bij de spraakmakende verkoop van de ‘Keith Haring container’ aldaar. 

Vijfenveertig jaar geleden begon hij met het verzamelen van documentatie over beeldende kunst, oorspronkelijk als archiverend kunstenaar. In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw waren beeldend kunstenaars volop in de weer met kopieerapparaten en stencilmachines. Veel van die, in kleine oplage en op matig papier vrij onooglijk uitgegeven pamfletten, zijn verloren gegaan; ze leken te veel op kantoorstukken. Maar Van Beveren herkent ze als geen ander en vist ze ’s ochtends vroeg uit de bananendozen van de antiquaren op de boekenmarkt. De faxkunst van Thijssen en Wolf kan gezien worden als een vervolg op deze ‘kantoormachinestroming’ in de beeldende kunst.

NIEUW: Diner voor BNO-leden

Voor BNO-leden is er een speciaal aanbod: diner voorafgaand aan de lezing samen met de sprekers en de progammaraad tegen de gereduceerde prijs van 12,50 euro incl. een drankje. We eten om 18.30 uur in Stroom.

Stuur hiervoor een mail aan Jane Huldman: jhuldman@stroom.nl met in de onderwerpregel: diner Zefir7 + je voor- en achternaam. Er is een beperkt aantal plaatsen. Verzoeken worden gehonoreerd in volgorde van mailontvangst. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

http://www.zefir7.nl/

Follow Zefir7 on Facebook

ROUTE NAAR STROOM

v/a Hollands Spoor Tram 1 en 17, halte Mauritskade
v/a Centraal: bus 22 of 24, halte Mauritskade