t/m 10-11-2017, AGA Lab, De Roos van Dekamaweg 7, Amsterdam, 16.30 uur (inloop), 17.00 uur (aanvang), agalab.nl/east-type-west-type-panelgesprek-en-wrapup/

Het panelgesprek over het onderzoek van Lara Captan naar het oorspronkelijke Arabische letterontwerp, uitgaand van een oosters canon.

East Type West Type is geïnspireerd door het onderzoek van de Libanese ontwerper Lara Captan, naar het oorspronkelijke Arabische Type/ letterontwerp, uitgaand van een oosters canon. In het letterontwerp heeft de Arabische typografie nog veel te winnen, en is tot nu toe het westerse design-idee dominant geweest volgens Lara.

Dit gegeven was de aanleiding om diverse kunstenaars en ontwerpers uit te nodigen om met haar onderzoek, of onderdelen ervan, aan de slag te gaan. Met masterclasses, lezingen, performance met installatie en een residence periode hebben jonge kunstenaars en ontwerpers uit Scandinavië, Egypte en Nederland hierop voortgeborduurd. Thema's als hoe creëer je je eigen 'set of (design)rules' en of en hoe laat je die beïnvloeden, tot de monopolie en culturele betekenis van kleur in het Pantone kleurensysteem.

Panelgesprek en wrap-up

Het panelgesprek gaat dieper in op het idee achter Lara Captan's onderzoek, het culturele perspectief en de waardering van design, wederzijdse beïnvloeding en identiteit. En tegelijkertijd een wrap-up, een compacte terugblik op het project door Josien Pieterse en Maze de Boer.

Panelgesprek met o.a. typograaf Lara Captan en grafisch designer Richard Niessen. Reflectie door: Josien Pieterse (directeur Framer Framed) en beeldend kunstenaar/decorbouwer Maze de Boer.
Moderator: Özkan Gölpinar (lid Raad voor Cultuur, Leiden University Center for the Arts in Society). 
Muziek: DJ Q met een east west mix.