27-05-2018, Toneelschuur (foyer), Haarlem, 17.15 uur,

Joost Swarte aansluitend op de Illustratie Biënnale geïnstalleerd tot erelid BNO.

Multitalent

Joost Swarte is een multi-ontwerptalent: grafisch ontwerper, stripmaker, industrieel ontwerper en architect. Na een afgebroken studie industrieel ontwerpen in Eindhoven, begon Swarte aan het einde van de roerige jaren zestig met het maken van strips en grafiek. Naast tekeningen verschenen van zijn hand postzegels, ansichtkaarten, lp- en cd-hoesjes en illustraties voor gerenommeerde tijdschriften als Vrij Nederland, Humo en The New Yorker. Hij ontwerpt ook meubels en woningen. In samenwerking met Mecanoo Architecten tekende hij voor het ontwerp van De Toneelschuur in Haarlem.

Joost Swarte is vooral bekend van zijn illustraties, maar zijn activiteiten zijn veelzijdig en leveren een grote bijdrage aan de ontwikkeling van het vak: zo begon hij tijdschriften over strips, was hij initiatiefnemer van de Haarlemse Stripdagen en betrokken bij de Illustratie Biënnale. Hij is gastdocent in verschillende landen en in Nederland gaf hij op vrijwel alle kunstopleidingen les. Vele beeldmakers liepen stage bij hem.

De BNO en het erelidmaatschap

De BNO verbindt en vertegenwoordigt een unieke diversiteit aan professionele ontwerpers en ontwerpbureaus in Nederland, en draagt op allerlei manieren bij aan de groei van ontwerpers en hun vak. De BNO kent ereleden: mensen die vanwege hun grote verdiensten voor het vak en/of de vereniging worden benoemd tot erelid. Daarmee wordt voor alles eer betoond, en fungeren de ereleden als iconen en ambassadeurs voor het ontwerpvak.

Als groot vakman met een indrukwekkende veelzijdigheid en productie behoort Joost Swarte tot de imposante parade van ereleden die de BNO al kent, waaronder Wim Crouwel, Friso Kramer, Paul Mijksenaar en Renny Ramakers.

Uitreiking

Op 27 mei wordt Joost Swarte officieel geïnstalleerd tot erelid van de BNO door BNO-voorzitter Timo de Rijk. De installatie met informeel karakter vindt aansluitend op de Illustratie Biënnale plaats in de foyer van de Toneelschuur in Haarlem en is ook toegankelijk voor niet-deelnemers van de biënnale. Na de installatie wordt er geborreld ter afsluiting van de Illustratie Biënnale. Wil je bij de installatie aanwezig zijn? Laat het ons weten door een mail te sturen aan Gert Gerrits, o.v.v. 'installatie erelid Joost Swarte'.