t/m 15-03-2018, Ahoy, Rotterdam, Dinsdag 10:30 - 18:30 uur, Woensdag 10:30 - 20:30 uur, Donderdag 10:30 - 17:30 uur, Gratis, materialexperience.nl

De grootste multisectorale materialenbeurs ter wereld komt naar Rotterdam.

Materiaalinnovatie is essentieel voor vrijwel elke sector, innovaties spelen zich meer en meer multisectoraal af. Kun je een smartphone opladen door het dragen van een jurk? Worden gebouwen van de toekomst geprint?

Met 7.500 bezoekers, 140 exposanten, 9.000 m2 oppervlakte, vindt van 13-15 maart in Ahoy Rotterdam de grootste multisectorale materialenbeurs ter wereld plaats. Tijdens de 13de editie van Material Xperience, worden R&D- en designprofessionals uit de wereld van architectuur, interieur, fashion & workwear, product, mobility en graphic & packaging ondergedompeld in de nieuwste materiaalinnovaties.

Laatste trends in materiaalgebruik

Tijdens Material Xperience 2018 zijn de laatste trends in materiaalgebruik goed vertegenwoordigd. Er is veel aandacht voor duurzaamheid (bio-based, gerecycled & circulaire materialen), digitale technieken (3D printing, robotica, cnc frezen), technische lichtgewicht sterke materialen en de terugkeer van luxe materialen, waar comfort, ambacht, gebruiksgemak (usability) en sfeer centraal staan. De nieuwste ontwikkeling valt onder de noemer "fusion", waarbij verschillende eigenschappen in één samengesteld materiaal worden gecombineerd; bijvoorbeeld de uitstraling van hout, de akoestiek van textiel, het gebruiksgemak van kunststof en het gewicht van schuim gecombineerd in één nieuw "fusion-materiaal".

Internationale kopstukken in sprekersprogramma & tentoonstelling

De organisatie heeft zes ambassadeurs aangetrokken die een actieve rol spelen bij de samenstelling van het sprekersprogramma en de onafhankelijke materialententoonstellingen van Materia, traditiegetrouw de grote publiekstrekkers van de beurs. Voor Architectuur is dat Ulrich Knaack (Professor Ontwerp en Constructie aan TU Delft), voor Interieur Odette Ex (Binnenhuisarchitect bij Ex Interiors), voor Products Marcel Vroom (industrieel ontwerper bij MVAVD Design), voor Fashion & Workwear Marina Toeters (Design en onderzoek voor modetechnologie bij by-wire.net), voor Mobility Erik Tempelman (Associate professor Design Engineering bij TU Delft) en voor Graphic & Packaging Caroli Buitenhuis (Chain innovator in Bioplastics, Biobased Packaging & Bio-economy projecten bij Green Serendipity).

Tentoonstellingen met materialen, expositiestukken en installaties

Dit jaar zijn er 6 onafhankelijke Materia-tentoonstellingen, waarin per sector bijzondere expositiestukken en installaties worden gepresenteerd. Een in metaal 3D geprinte scheepsschroef, een jurk van schimmeltextiel, een van zandsteen geprinte brug: het zijn slechts een paar voorbeelden die het voorstellingsvermogen van de bezoekers zullen verruimen. 

Spraakmakend lezingenprogramma

Material Xperience staat bekend om haar spraakmakende lezingenprogramma, waarin gerenommeerde (inter)nationale architecten, wetenschappers, ontwerpers en andere experts de laatste ontwikkelingen op materiaalgebied delen met het publiek. Voor het eerst in de geschiedenis van de beurs, zijn er op de beursvloer simultaan twee theaterprogramma's waarin een line-up van maar liefst 25 sprekers hun kennis en ervaring met de bezoekers delen. Zo zal Prof. Adriaan Beukers (hoogleraar lichtgewicht constructies TU Delft) spreken over de opmars van de koolstofvezelversterkte composieten die metaal in de mobiliteitssector gaan vervangen. Aan de hand van voorbeelden van het wereldberoemde bureau 3XN, illustreert Kasper Guldager (architect MAA) zowel de urgentie als de toekomst van circulair bouwen. Marina Toeters (design en onderzoek voor modetechnologie) spreekt over de groei, de toekomst en het belang van biobased grondstoffen, textieltechnologie en de impact van nieuwe productietechnieken voor de fashion industrie.

Productlanceringen en noviteiten van toonaangevende fabrikanten

Last but not least, introduceert een groot aantal bekende merken op Material Xperience hun nieuwe materiaalinnovaties aan het grote publiek. In totaal exposeren meer dan 140 toonaangevende materiaalfabrikanten hun noviteiten: je vindt dus echt het 'nieuwste van het nieuwste'.

Tickets

Klik hier voor meer informatie en een gratis toegangskaart.