t/m 16-09-2017, Gamers of the West, Zaagmolendrift 9, Rotterdam, 13.00 uur, BNO- en BNS-leden: gratis, Overig: 5 euro,

Scenarist Willem Ritsier legt uit hoe je van idee tot een compleet scenario komt voor alle soorten strips.

Het idee voor het maken van een strip is meestal niet zo'n probleem, een verhaal, of synopsis, gaat ook nog wel. Maar dan volgt het schrijven van het scenario. Het creëren van overtuigende karakters, een plot en spanningsboog. Het verhaal van tekst en dialogen voorzien. Er gaat nogal wat vooraf aan het maken van een goede strip!

Dat weet scenarist Willem Ritsier als geen ander. ‘Het is het startpunt, zonder goed verhaal geen goede strip.', vertelde hij 8 februari 2017 in een interview met de Boekenkrant.
Willem Ritsier won dit jaar de Stripschapprijs 2017 voor zijn volledige oeuvre. Als auteur heeft hij bijna tachtig stripalbums op zijn naam en verscheen zijn werk in Kuifje, Eppo, Robbedoes, Rotterdams Dagblad, Haagse Courant en het Algemeen Dagblad om maar enkele voorbeelden te noemen. En werkte daarvoor samen met tal van tekenaars als René Uilenbroek, Hendrik J. Vos, Adri van Kooten, Erwin Suvaal, Marissa Delbressine en Fred de Heij.

In een bevlogen en interactieve lezing, zal Willem uitleggen hoe je van idee tot een compleet scenario komt voor alle soorten strips, cartoons, stroken, gags, Donald Duck, vervolgverhalen en grafhic novels. West Givner van Gamers of the West en ook bekend als een van de drijvende krachten achter het Rotterdamse stripmagazine Hollandsch Metaal, stelt zijn winkelruimte 16 september hiervoor beschikbaar.

Moet het scenario geheel vast staan tijdens het productieproces? Waarom is het scenario zo belangrijk voor de striptekenaar? Al dit soort vragen kun je aan Willem stellen en uiteraard is er ook de mogelijkheid om individueel vragen en feedback te ontvangen.

Aanmelden

Wie de lezing wilt bijwonen dient een mail te sturen aan info@julescalis.nl met als onderwerp 'Scenarioschrijven'.