19-08-2018, Museum aan het Vrijthof, Vrijthof 18, Maastricht, www.museumaanhetvrijthof.nl/

De overzichtstentoonstelling 'TED' toont de veelzijdigheid van eigenzinnige kunstenaar en sieraadontwerper Ted Noten.

Tassen, sieraden, 3D-geprinte objecten, maar ook installaties, projecties en fotografie. De tentoonstelling, tijdens en rond de kunstbeurs TEFAF, vindt plaats van 1 maart tot en met 19 augustus 2018.

Schoonheid en geweld

Ted Noten (1956, Swalmen, Limburg) behoort tot een van de meest eigenzinnige kunstenaars van dit moment. Zijn autonome werk is veelvuldig bekroond en opgenomen in de collecties van een groot aantal musea, waaronder het Metropolitan Museum of Art in New York, Los Angeles County Museum of Art, Victoria and Albert Museum in Londen, Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch en het Stedelijk Museum Amsterdam. In 2012 werd hij door Stichting Kunstweek uitgeroepen tot Kunstenaar van het jaar.

Wereldwijd hebben zijn doorschijnende acrylaat tassen – vaak met materialen van luxe merken als Louis Vuitton en Prada, waarin dieren, juwelen, cocaïne en wapens zijn ingesloten – verzamelaars verleid, autoriteiten verward, collega's geïnspireerd en studenten uitgedaagd. Schoonheid en geweld, perfectie en verval; het zijn terugkerende thema's sinds hij het beroemde collier maakte waarin een muis met parelketting was gevat.

Met zijn werk mengt Ted Noten de taal van de straat met de strenge marsorde van de catwalk. Noten weet ze in zijn oeuvre te verbinden, waarbij hij zowel de aantrekkingskracht als de hypocrisie van het museum, de mode of de burgerlijke moraal weet bloot te leggen. Onveranderd stelt hij met zijn ontwerpen vragen over conventie en gewenning; over het vanzelfsprekende en het ongebruikelijke. 

Dude

Ted Noten was in oktober 2017 hoofdpersoon in de herfsteditie van Dude, Dutch Designers Magazine. In deze editie reflecteert Noten op zijn werk en vakgebied, en is hij kritisch over het Nederlandse cultuurbeleid en de designopleidingen. Ook bevat het nummer het werk van de dertig beste design graduates van 2017, geselecteerd door een commissie van designers waaronder Noten. Deze editie van Dude wordt gratis verstrekt bij bezoek aan de expositie, zolang de voorraad strekt.

Korting

Museum aan het Vrijthof biedt lezers van Dude en leden van de BNO de mogelijkheid de expositie te bezoeken met twee personen voor de prijs van een. Leden kunnen kunnen de voucher hier downloaden (hiervoor moet je ingelogd zijn). Abonnees kunnen de voucher aanvragen via dude@bno.nl. De aanbieding is geldig van 1 maart tot en met 15 juni, en niet in combinatie met andere acties.

Beeld

– Portret Ted Noten
– Ted Noten, "Lady K", gouden pistool in acrylaat gegoten (2010)
– Ted Noten, "Uzi Mon Amour" (2009)
– Ted Noten, "Trophy Helmet" (2012)
– Dude met Ted Noten (2017)