t/m 25-05-2018, Stadsschouwburg Amsterdam, Leidseplein 26, Amsterdam, BNO-leden: dagpas 140 euro / passe partout 250 euro, Normaal: dagpas 160 euro, passe partout 300 euro, alle prijzen excl. BTW, https://www.whatdesigncando.com/

Wat kan design bijdragen aan klimaatverandering en sociale rechtvaardigheid?

Voor de achtste editie keert What Design Can Do (WDCD) terug naar de Stadsschouwburg in Amsterdam, de theaterzaal waar het in 2011 allemaal begon. In een nieuwe opzet zal WDCD Live meer gericht zijn op het leggen van verbindingen tussen ontwerpers, NGO's en bedrijven.

Programma

Het programma kijkt naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van creatief leiderschap met Robert Wong (Google) en Jeremy Heimans (Avaaz, de Australische politieke beweging GetUp). Terwijl ontwerper Dave Hakkens (initiatiefnemer van Precious Plastic), de Arabisch-Amerikaanse journaliste Ahmed Shihab-Eldin (Al Jazeera), de Nederlandse activistische filmmaker Sunny Bergman en de Braziliaanse milieuactiviste Nicole Oliveira (350.org) zullen laten zien hoe design kan helpen bij het aanmoedigen van gemeenschappen om samen een betere toekomst te creëeren.

Jaap Korteweg (Vegetarische Slager) en ontwerper Daniel Freitag (mede-oprichter van de Zwitserse producent van gerecycleerde zakken, Freitag) zullen de bedrijfsstrategieën onthullen die echte veranderingen in gang zetten. Ondertussen zullen de Braziliaanse architect Guto Requena en de Nederlandse textielontwerper Femke van Gemert laten zien hoe doelgericht design een krachtige boodschap kan overbrengen. Tot slot zal Joel Towers (executive decaan van Parsons School of Design) zijn visie delen over het opleiden van de toekomstige game changers.

Bekijk hier het overzicht met alle sprekers.

Workshops

Tijdens de conferentie kun je in kleinere sessies kennismaken en samenwerken met andere creatieven. Parallel aan het programma kun je namelijk meedoen aan verschillende interactieve workshops; van masterclasses gegeven door designvisionairs, tot rondetafelgesprekken met gelijkgestemde change makers. De workshops worden samengesteld en gehost door WDCD in samenwerking met lokale en internationale partners. 

Bekijk hier het overzicht van alle workshops.

BNO Matching Sessions

Ontwerpers kunnen alleen verandering bereiken door samen te werken met bedrijven, strategen, onderzoekers en vele anderen. In samenwerking met WDCD heeft de BNO dit jaar daarom interactieve sessies uitgewerkt, gericht op het samenbrengen van getalenteerde creatieven met sprekers en bezoekers van het congres.

De BNO Matching Sessions zijn intieme rondetafeldiscussies rond de belangrijkste programmatracks van het congres. De tafels worden gehost door experts op het gebied van design en sociale impact, aangevuld met een bijzondere gastspreker als katalysator. Aan tafel worden kennis en ervaringen uitgewisseld, en verbindingen gelegd tussen ontwerpers, bedrijven, beleidsmakers en andere bezoekers.

De BNO Matching Sessions vinden plaats op vrijdag 25 mei tijdens de workshopronde van 14 tot 16 uur. Details en inschrijvingen bij aanvang van de congresdag. Bekijk hier alvast enkele van de programmatracks.

Challenges

Sinds 2015 daagt WDCD de ontwerpindustrie wereldwijd uit om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor grote maatschappelijke problematiek. Na het vluchtelingenvraagstuk en de klimaatproblematiek staat in de nieuwe global hallenge schone energie centraal. Met ondersteuning van IKEA en UNFCC (het Raamverdrag Klimaatverandering) en onder begeleiding van WDCD zullen ontwerpers met de beste ideeën worden geholpen om deze te realiseren. 

Naast deze global challenge wordt een tweede, meer lokaal probleem aangepakt: in samenwerking met het Openbare Ministerie en het Ministerie van Justitie en Veiligheid in Nederland lanceert WDCD de local challenge No Minor Thing, met als doel oplossingen te bedenken die de seksuele uitbuiting van kinderen tegengaan.

Lees hier meer over de design challenges.

Korting

BNO-leden krijgen 10% korting op WDCD-tickets. Een dagkaart is verkrijgbaar voor €140 (normaal €160), en een passe-partout kost €250 (normaal €300). Alle prijzen zijn exclusief BTW.

Klik hier voor de kortingscodes › (hiervoor moet je ingelogd zijn op de site)

Klik hier om een ticket te bestellen › 

Beeld

Daniel Freitag - Freitag Bag
Guto Requena - Refurbished Hotel WZ
Jaap Korteweg - De Vegetarische Slager
Sunny Bergman - Sletvrees
Sunny Dolat - Not African Enough