10-04-2017 - In januari overleed Ben Bos. Behalve als invloedrijk ontwerper is hij ook anderszins van belang geweest voor het vak.

In januari overleed Ben Bos. Behalve als invloedrijk ontwerper, met een lange carrière bij Total Design en ook daarbuiten een flinke staat van dienst, is Ben ook anderszins van belang geweest voor het vak. 

Ben Bos koos er relatief laat voor te gaan ontwerpen. Werkzaam als tekstschrijver bij Ahrend besloot hij, halverwege de twintig, de eenjarige avondcursus lay-out aan de Amsterdamse Grafische School te gaan volgen. Een avondopleiding tot ontwerper aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, de latere Rietveld Academie, volgde. Veelzijdigheid bleef hem kenmerken. Hij publiceerde in zowel de nationale als internationale vakpers, vervlocht zijn fotografiehobby gedurende zijn werkzame leven met veel van zijn ontwerpen en nam diverse docentschappen op zich.

Van 1963 tot 1991 was hij als chef studio, teamleider en creatief directeur verbonden aan Total Design. Hier specialiseerde hij zich in editorial design en de ontwikkeling van corporate identity-programma's en maakte hij met zijn team zo'n honderdtwintig huisstijlen. Het laatste jaar bij Total Design was hij design director van de Brusselse vestiging. Van 1991 tot 1993 was hij in dezelfde functie verbonden aan 2D3D. En in 1994 startte Ben Bos zijn eigen praktijk: FORMatie2.

Opmerkelijk is dat waar de naam van andere ontwerpers vaak geassocieerd wordt met een bepaalde stroming of een duidelijk handschrift, die van Ben Bos veel meer verbonden is met opdrachtgevers. Vooral Ahrend, Randstad en Furness zijn merken waaraan hij lange tijd zijn naam verbond. In 1978 werd Ben Bos gevraagd lid te worden van de prestigieuze AGI, waarvoor hij onder meer van 1985 tot 2005 nationaal voorzitter was. Sinds 1998 was hij zeer gewaardeerd, betrokken en zichtbaar erelid van de BNO.

Wil je meer lezen over en zien van het werk van Ben Bos? In 2000 verscheen er over zijn werk een monografie: 'Ben Bos: design of a lifetime', geschreven door Dirk van Ginkel en Paul Hefting. En bij [Z]OO producties verscheen een ROOTS-cahier over Ben Bos. Leer hier het in memoriam geschreven over Ben Bos, geschreven door Rob Huisman (voormalig directeur van de BNO).