05-09-2014 - Wij willen je voorstellen aan Lotte van Wulfften Palthe, een bijzondere ontwerper en nog maar net lid van de BNO.

Lotte heeft een eigen studio met al veel goede opdrachten in de pocket. Uiteindelijk heeft ze er ook voor gekozen om lid te worden van de BNO. De BNO is voor haar een steun in de rug, ook voor in de toekomst.

Van student naar ZZP'er

Verrassend genoeg is Lotte begonnen op de Sociale Pedagogische Hulpverlening aan de Hogeschool van Amsterdam. Na twee maanden is zij uiteindelijk bij de opleiding interieurstyling terecht gekomen op de akademie VOGUE in Amsterdam. Na het afronden van deze opleiding wist zij dat dit niet voldoende was. Lotte werkte daarna bij de designmeubelwinkel De Kasstoor en kwam via haar collega Dirk van der Kooij bij de Design Academy. Wat voor Lotte onbereikbaar leek, gebeurde toch; ze werd toegelaten op de opleiding. Haar geliefde in Amsterdam bracht haar aan het twijfelen, maar uiteindelijk koos zij toch voor zichzelf en ging de opleiding doen. Na het afronden van deze studie ging zij alleen verder, zonder geliefde, in Eindhoven. Haar eigen avontuur was begonnen, een nieuwe start.

 

'ALLEEN WERKEN IS
NIET ZO MAKKELIJK
ALS MENSEN DENKEN'

 

Vanuit de Design Academy was het op dat moment meer regel dan uitzondering dat je voor jezelf begon. Ook Lotte werd daarom ZZP’er. 'Het is alleen niet zo makkelijk als mensen denken. Als je alleen werkt heb je geen persoon waarop je kan terugvallen. Ik moest dat opzoeken. In tijden dat het wat minder gaat, moet je uitkijken dat dit je motivatie en zelfvertrouwen niet aantast.' Gelukkig wist Lotte uit dit dal te komen en haar slag te slaan in het design vak.

Lotte doet nu veel werk voor Proud, een Europees project dat co-design onderzoekt en toetst. Samen met de Europese partners werkt zij aan lokale vraagstukken. Hierbij werken ontwerpers samen met niet ontwerpers door middel van co-design processen. Een ander voorbeeld is het collectief ‘Objects Presents’ wat ze samen met Carolina Wilcke oprichtte. Een jaarlijks terugkerende expo met hoogwaardige ontwerpen, waaronder de Toolbox for Imagination van Lotte. Inmiddels is deze expo een geliefde locatie tijdens de Dutch Design Week.

Haar werk

Lotte vindt zichzelf geen doorsnee ontwerper. 'De dingen die ik ontwerp zijn niet alleen maar mooi, maar ook goed en esthetisch vormgegeven waardoor ze beter communiceren.' Haar ‘Toolbox For Imagination’ (zie filmpje) is daar een goed voorbeeld van. Dit project geeft handen, voeten, kleur en vorm aan datgene wat mensen willen zeggen. 'Je zou kunnen zeggen dat ik een creatief proces en methodiek heb ontwikkeld voor mensen die niet gewend zijn om op deze manier creatief te zijn.' Hier komt weer die Sociale Pedagogische kant naar voren waar Lotte ooit mee begon.

Bekijk het profiel van Lotte › 

Lees meer over de Toolbox For Imagination ›

BNO en Lotte

Lotte hoorde via de Design Academy over de BNO. Zij koos er later pas voor om lid te worden omdat zij voorheen het geld niet had om het lidmaatschap te betalen. Nu wil zij zich meer richten op commerciële partijen en heeft zij een project lopen met Philips Design. 'Philips Design heeft pittige overeenkomsten en daar heb ik juridisch advies bij nodig. Er zitten professionele juristen voor je en daar moet je als zzp’er tegenop kunnen.' Daarom heeft Lotte ervoor gekozen om lid te worden van de BNO. Zij vindt het vooral heel fijn dat zij kan bellen met een vraag en er mensen zijn die meteen een antwoord voor haar hebben. Het geeft haar meer zekerheid en een stuk professionaliteit. 'De medewerkers van BNO Advies kijken mee met je voorwaarden en daar kan ik dan altijd op terugvallen. Het is fijn dat de BNO achter mij staat.'

 

'IK HEB ER HEEL VEEL
MOEITE MEE OM
COMMERCIEEL TE ZIJN'

 

De toekomst

Lotte is van plan om veel naar evenementen van de BNO te gaan. Zij wil meer gaan netwerken. Haar netwerk is nu in Nederland beperkt tot Eindhoven en daarnaast internationaal. Zij wil daarom meer op nationaal niveau gaan netwerken. Ook wil zij graag nog meer advies over hoe zij het beste haar geld kan verdienen met haar producten. 'Ik heb er heel veel moeite mee om commercieel te zijn, maar dat hoort er ook bij. Ik ben mij nu aan het oriënteren in alternatieve verdienmodellen. Ik ben daarom benieuwd in hoeverre de BNO mij daarbij kan helpen. Ik hoop dat ik veel te weten kom bij BNO Start Up.'

Ook meer weten over je lidmaatschap van de BNO? Kom net als Lotte naar de BNO Start Up op donderdag 11 september 2014! Meld je aan via lidewij@bno.nl

Meld je aan voor BNO Start UP › 

Portret Lotte: Rene van der Hulst

Vereniging