13-10-2014 - Een interview met Sven van Rooijen in de serie Showcases powered by PNOexpo.

PNOexpo is een gratis online expositieruimte voor creatieven. De site is een non-profitinitiatief van PNOzorg, de zorgverzekeraar van en voor de creatieve sector. Het platform, dat vorig jaar van start ging, biedt inmiddels ruim 600 grafisch vormgevers, filmers, reclamemensen, designers, architecten, fotografen, animators, beeldend kunstenaars, kortom creatief Nederland, de mogelijkheid hun beste werk te laten zien. In samenwerking met de BNO biedt PNOexpo interviews met deze creatieven. Zoals animator en informatieontwerper Sven van Rooijen.

Sven van Rooijen

Sven van Rooijen (25) mag dan wel meer dan genoeg werk hebben en aan acquisitie nauwelijks iets te hoeven doen sinds hij twee jaar geleden afstudeerde, toch vindt hij het zichtbaar zijn op verschillende platforms belangrijk. Daarom staat zijn werk op de website als animatoren.nl, bno.nl, en ook op PNOexpo.nl. 'Want je weet maar nooit wie je werk ziet en of er een samenwerking uit kan ontstaan', zegt hij.

Van Rooijen studeerde twee jaar geleden af aan de Avans Hogeschool in Breda richting Communicatie en Multimedia Design (CMD). Samen met medestudent en vriend Ton Dirkx, maakte hij zijn eerste autonome animatiefilm als afstudeerproject. Een film over de ontwikkelende relatie tussen mens en technologie. Ervaring deed hij vervolgens op bij de Amsterdamse animatiestudio In60seconds waar hij stage liep, op projectbasis werkte en eigenlijk al jaren over de vloer kwam als motion designer. Anderhalf jaar geleden, besloot hij voor zichzelf te beginnen. Sindsdien is de crisis aan hem voorbijgegaan. Hij maakte een vliegende start: er is nagenoeg geen dag geweest waarop Van Rooijen duimendraaiend van verveling in zijn studio zat. De doorgaans stille zomermaanden waren dit jaar uitzonderlijk druk. Sterker nog: bijna elke dag komt er wel een aanvraag binnen. Hij maakte intussen animatievideo's voor Monsterboard, Dorel Europe, Blendle en Het Concertgebouw.

Van stift naar bits

Van Rooijen begint weliswaar met schetsen maar schakelt daarna direct over naar digitaal. Hij werkt voornamelijk met de Adobe-programma's Illustrator en After Effects en houdt van een cleane, strakke 2D-stijl. Hij kan alles: hij maakt het storyboard, creëert de animaties, doet de postproductie, kan de tekst verzorgen, zoekt de muziek en als het budget het toelaat vraagt hij een sounddesigner iets te componeren.

Trots is hij vooral op de video voor Blendle - het verzamelplatform met (inter)nationale kranten en tijdschriften waarbij je alleen betaalt voor wat je leest - van medeoprichter en internetondernemer Alexander Klöpping. 'Veel mensen waren gecharmeerd door de stijl van de illustraties en de informele toon van de voice-over', zegt Van Rooijen. Dat Klöpping aan tafel in De Wereld Draait Door over Blendle sprak, speelt zeker een rol bij de aandacht die de animatievideo kreeg, evenals het feit dat beelden uit de animatie het RTL-nieuws haalde en veel aandacht kregen op allerlei platforms. Dat leverde de animator weer nieuwe opdrachten op.

Speels

Ter promotie van Entrée, het jongerenprogramma van het Concertgebouw, maakte hij dit jaar nog zo'n geslaagde video. 'Het was een prettige samenwerking, een leuk publiek om iets voor te bedenken - ik ben zelf de doelgroep - en de opdrachtgever twitterde na afloop vol enthousiasme over de leuke animatie', zegt Van Rooijen.

De video heeft veel speelse elementen, mede door grappige vondsten zoals schoentjes die eerst muzieknoten en vervolgens een groot vraagteken vormen. 'Daar ben ik al gauw een hele dag mee bezig, maar ik vind het leuk om tijd te steken in het uitproberen van nieuwe technieken', zegt de animator, die zich graag verder wil bekwamen in 3D-technieken maar er gewoonweg de tijd niet voor kan vinden om vol in die materie te duiken. 'Ik zie mijn werk als een hobby en vind het dan ook niet erg om tot twee uur 's nachts door te werken.'

Het liefst maakt hij animaties voor innovatieve, technologische bedrijven of voor start-ups. 'Het leukste is om vanaf nul aan een project te werken. Bovendien staan die opdrachtgevers vaak open voor iets vernieuwends en verfrissends.'

Het werk van Sven van Rooijen is te zien op www.PNOexpo.nl.

Deze Showcase verscheen eerder in Dude ed. 2, oktober 2014.

Meer interviews met creatieven volgen in de online serie Showcases powered by PNOexpo.

Dude