06-04-2018 - Den Haag. Stad van statige panden, speelse stranden, rock-'n-roll en Rutte's kabinet. En stad van Dutch design.

TEKST PRISCILLA DE PUTTER

Bij 'Dutch design' denken velen direct aan Eindhoven vanwege de grote namen die verbonden zijn aan de Design Academy Eindhoven én de jaarlijkse Dutch Design Week aldaar. Als design uit Amsterdam komt kan je daar vaak niet omheen: het staat er in veel gevallen prominent op vermeld. Onderstaande ontwerpen of initiatieven heb je vast al voorbij zien komen, maar wist je dat het van Haagse bodem kwam? Vijf keer Dutch design uit de Hofstad!

HANDMADE INDUSTRIALS

Het Haagse HandMade Industrials wordt gevormd door Rutger de Regt en Marlies van Putten, die elkaar kennen van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Ontwerpen staat bij dit duo gelijk aan experimenteren, waardoor vooral het ontwerpproces van groot belang is. Ze ageren tegen industriële vervaardiging door alles met de hand te maken. Juist de dialoog tussen techniek en materiaal is hierbij belangrijk en vormt zelfs het uitgangspunt voor de uiteindelijke producten. De IMPOSE-collectie is daar een goed voorbeeld van. De vervorming van een flexibele mal heeft steeds weer een andere vaas tot gevolg. De serie resulteert in op zichzelf staande objecten met een eigen karakter – juist hun verschillen verbinden – maar is tevens onderdeel van een voortdurend onderzoek naar het maken van objecten met een zichtbaar eigen identiteit.

PARLEMENT DER DINGEN

Het boek 'Parlement der Dingen' is een coproductie van schrijver Fien Veldman en grafisch ontwerper Alice Mulder. Laatstgenoemde studeerde, woont en werkt in Den Haag en illustreerde niet alleen het gehele boek, maar drukte het met de hand en middels speciale risotechnieken. Het boek vertelt op originele wijze over de relatie tussen mens, natuur en objecten. De 'Dingen' besluiten daarbij om een bijeenkomst te organiseren: ze zijn het niet eens met hoe de mens hen behandelt. Het boek werd voor het eerst gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week 2016. Naast dergelijk vrij werk maakt Mulder illustraties in opdracht en is ze medeoprichter van Studio Netto, waarmee ze complexe informatie door middel van illustratie begrijpelijk maakt.

FLORIS SCHRAMA

Multitalent Floris Schrama studeerde eveneens af aan de KABK, was tot en met 2016 onderdeel van designduo Kok Pistolet en woonde en werkte tot voor kort in Den Haag (hij verhuisde naar Delft). Hij maakt grafisch ontwerp in opdracht, werkt autonoom én is muzikant. Gemene deler: Schrama zegt 'werelden' te maken; op zichzelf staande concepten en ontwerpen resulteren daarbij in betekenisvoller werk dat langer houdbaar is, voor zowel klant als eigen project. Dit hoor (en zie) je terug in zijn muziek. Onder de naam Het Gloren experimenteert hij sinds 2010 met film, performance en de Nederlandse taal. 'Overvloed' (2017) is zijn tweede album: 'Over het heerlijke lichaam van Moeder Aarde, over zaad en bloemen. Leve het leven en leve de dood!'

EDWIN PELSER

Hoewel hij zelf geen producten ontwerpt, geeft Edwin Pelser wel degelijk vorm. En wel aan de stad Den Haag zelf! In zijn designshop in de Piet Heinstraat laat hij bezoekers in een huiselijke, laagdrempelige setting kennismaken met Nederlands ontwerp. Zijn collectie stelt hij zorgvuldig zelf samen. De verhalen achter het ontwerp zijn daarbij leidend en je zou kunnen zeggen dat Pelser eigenlijk een verhalenverzamelaar is. Stuk voor stuk sluiten de overtuigingen van de geselecteerde ontwerpen en ontwerpers bij elkaar aan: allen vinden ze vernieuwing binnen tradities en waarborgen ze daarbij de harmonie tussen mens en natuur. De winkel was hem niet genoeg, daarom mede-initieerde hij Festival Designkwartier dat van 1 t/m 3 juni 2018 voor de vijfde keer plaatsvindt. Op dit jaarlijkse festival staat actueel Nederlands design centraal, en vind je ruim 100 ontwerpers verspreid over 50 tijdelijke locaties in het Zeeheldenkwartier van de stad.

MICHAEL BARNAART VAN BERGEN

Dé Haagse modenaam is toch wel Michael Barnaart van Bergen. Hij lanceerde zijn couture tien jaar geleden tijdens de Amsterdam Fashion Week in 2008. Een jaar later opende hij zijn winkel annex atelier in de Papestraat in het Hofkwartier, waar hij tevens boven woont. Meer dan alleen mode bevindt het werk van de ontwerper zich op het snijvlak van industriële vormgeving, grafisch ontwerp en kunst. Je ziet zijn creaties daarom zowel in het straatbeeld als tentoongesteld in musea. Kenmerken: toegankelijkheid en grafische dessins. Barnaart van Bergen hekelt snobisme in de mode, zo zegt hij zelf, en ontwerpt daarom – hoewel op ambachtelijke wijze en in kleine oplage – vaak tricot kleding die lang meegaat en makkelijk te onderhouden is. Erg bekend werd zijn Mondriaanjurk, die hij in 2011 in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag maakte.

Den Haag is creative city in de lente-editie van Dude, Dutch Designers Magazine. Lees meer over de visie en het creatieve werk van, en de Haagse hotspots volgens Vruchtvlees, Nynke Koster en Christie van der Haak. Meer over de nieuwste Dude vind je hier › 

Beeld:
– HandMade Industrials: IMPOSE-collectie
– Alice Mulder: 'Parlement der Dingen'
– Floris Schrama: 'Overvloed'
– Edwin Pelser: Festival Designkwartier
– Michael Barnaart van Bergen: 'Boogie-poncho'