18-02-2016 - Henk Noorman legt uit waarom en geeft praktische tips.

Van 1.000 euro AOW (bruto) kan niemand rondkomen

Veel dertigers, zowel medewerkers als ondernemers, hebben nog niets gedaan aan hun oudedagsvoorziening. Veel gehoorde statements: “Mijn oudedag, dat is van later zorg”. Of “Ik ga mijn geld toch zeker niet aan zo’n pensioenfonds geven?”. Maar wie kan er straks van een AOW-tje rondkomen? 1.000 euro bruto per maand? Dat is niet eens genoeg voor de huur! Toch?

1.000 euro netto per maand extra pensioen

Om later, zeg vanaf je 67e, een 1.000 euro extra per maand te hebben moet je wel 200.000 euro gespaard hebben. Dat kan bijvoorbeeld, bij een rente van 2%, door 30 jaar lang 5000 euro per jaar opzij te zetten. Met een erfenis aan het begin gaat het al een stukje sneller. Bedenk daarbij dat AOW en pensioengelden bruto zijn, niet netto. Het gaat om groot geld en lange adem. Niets doen is geen optie.

 

'OM LATER 1.000 EURO NETTO EXTRA
PER MAAND TE HEBBEN MOET JE
200.000 EURO GESPAARD HEBBEN'  

 

Over uitstelgedrag en afkeer

Het is heel begrijpelijk dat veel mensen het regelen van een oudedag uitstellen. Het is nog ver weg. De materie lijkt taai. Bovendien is daar de laatste decennia de afkeer bijgekomen. Afkeer van woekerpolissen, afkeer van politici en afkeer van pensioenfondsen die jarenlang beloftes hebben gedaan, die ze nu niet nakomen. Afkeer bij werkgevers vanwege sterk oplopende en oncontroleerbare pensioenkosten. Maar politici en bestuurders gaan het probleem niet voor je oplossen.

De oplossing is simpeler dan het lijkt

Ga niet meteen op zoek naar de oplossing in de zin van de beste beleggingsvorm of het beste fiscale advies. Neem even de tijd om je te verdiepen in je eigen situatie nu en je gewenste spaardoel. Als je weet wat je doel is wordt het een stuk makkelijker om naar gunstige oplossingen te zoeken. Helemaal wanneer je het veld van oplossingen gaat overzien. Zo kun je gebruik maken van fiscaal aantrekkelijke lijfrenteproducten. Die zijn er in vele soorten en maten bij banken en verzekeraars. In spaarvormen en in beleggingsvormen. Maar er zijn ook andere manieren. Manieren waarbij je de banken en verzekeraars niet nodig hebt.

Aanbod BNO Academie

Op 9 november in Rotterdam geeft Henk Noorman de workshop Ondernemer, regel je pensioen!, voor zelfstandig ondernemers (of werknemers) die zelf in actie willen komen om iets voor hun oudedag te regelen. 

Reacties van BNO-leden na afloop van de workshops

  • “Duidelijk, inhoudelijk overzichtelijk”
  • “Eindelijk rekenvoorbeelden die ik ook snap”
  • “Nu snap ik eindelijk wat een lijfrente is en wat het voordeel van lijfrentes is”
  • “Enthousiast en goed uitgelegd, ik heb er gewoon zin in om het te gaan regelen”
  • “Nu weet ik wat ik ga doen om mijn oudedag te regelen”

Deskundige tegen wil en dank

Henk Noorman is naar eigen zeggen tegen wil en dank deskundig geworden in de wereld van pensioenen en de oudedag. Hij kwam er vanuit verschillende rollen mee in aanraking. Als vader, verantwoordelijk voor een gezin en het betalen van de hypotheek. Als zelfstandig ondernemer, op zoek naar zijn eigen oudedagsregeling. Maar ook vanuit diverse directiefuncties waarin pensioenpremies onbetaalbaar werden en de pensioenwereld een grote black box leek. Vanuit zijn vak als controller en vanuit zijn studies Informatica en Onderwijskunde begreep hij niet waarom op een eenvoudige vraag altijd zo’n ingewikkeld antwoord kwam. Want, zo ingewikkeld is het niet. Je gaat het zien als je het doorhebt.

Foto Henk Noorman door Yasmijn Tan.