#Artikelen

24.01.2022

Ben jij doe-gericht of doel-gericht?

Elke dag overal achteraan rennen kan op den duur nogal frustrerend zijn. Doelen helpen je om keuzes te maken, te prioriteren, om te doen wat nodig is. Lees hoe je doelgerichter kunt werken.


Tekst: Ries Meertens


Ken je dat gevoel dat je iedere dag ongelofelijk druk bent met van alles en nog wat en dat je je desondanks afvraagt wat je nou in vredesnaam hebt gedaan? Dat je vooral veel brandjes hebt geblust, vragen van anderen hebt beantwoord, of dat je een vergadering had waarin heel veel is besproken en je eigenlijk niet kunt navertellen wat jullie nu eigenlijk hebben besloten? Of dat vaak terugkerende onbestemde knagende gevoel dat je niet zo goed meer weet waarom je doet wat je doet, en waarvoor je nu eigenlijk elke dag je bed uitkomt?

Foto: Ryan Snaadt (Unsplash)

Afstrepen

Het biedt misschien enige troost dat je niet de enige bent die met dit doe-gevoel zit. Dingen die niet af, onduidelijk, of onnodig zijn, het is voor de meesten van ons een griebel. Het is frustrerend en vreet energie. Het geeft je het gevoel dat je in cirkeltjes draait en niet vooruit komt. Misschien had je je ook al eens afgevraagd waar dit door komt en wat je eraan kunt doen. Je herkent vast ook het gelukzalige gevoel wanneer je wel iets echt hebt afgerond. Kleine dingen op dagelijkse basis afstrepen motiveert enorm en geeft je energie. Er is weinig zo bevredigend als het afmaken van iets dat je je had voorgenomen. Zeker als deze kleine dingen bijdragen aan een groter doel. Als je dit beseft, ben je al een heel eind.


Creativiteit

Wanneer je weet wat je wilt en je ook de ruimte neemt om dat voor elkaar te krijgen, dan kun je ook veel bewuster naar dat resultaat toe werken. Dan is werken ineens een stuk leuker! Je bespaart jezelf veel frustraties wanneer je duidelijke doelen stelt en ook daadwerkelijk naar deze doelen toe werkt. Doelen helpen je om de juiste keuzes te maken, te prioriteren, beslissen, om nee of ja te zeggen, om te doen wat nodig is. En, mocht je nog steeds twijfelen aan het nut van doelen stellen: door al het bovenstaande geven doelen je juist ruimte voor meer creativiteit.


Snel resultaat

Het eenvoudigst en iets waar je vandaag mee kunt beginnen is door het stellen van doelen op dagelijkse basis, daarmee boek je natuurlijk ook het snelste resultaat. Door bijvoorbeeld het plegen van dat ene moeilijke telefoontje, het afronden van die tekst of presentatie, een werktekening afmaken, je administratie bijwerken. Dus je to-do lijst afvinken of je agendapunten afhandelen. Maar het wordt nog leuker wanneer deze dagelijkse doelen gerelateerd zijn aan grotere ambities.


The big picture

Zo kun je op maandelijkse basis een omzetdoel stellen, of bepalen hoeveel nieuwe opdrachtgevers je wilde spreken, of een training doen waardoor je weer nieuwe kennis kunt toepassen. Op jaarlijkse basis kun je zakelijke doelen stellen die je vastlegt in een jaarplan of businessplan: een nieuwe markt betreden, specifieke opdrachtgevers binnenhalen, nieuwe kennis ontwikkelen. Of je stelt persoonlijke doelen in je persoonlijke ontwikkelplan. En tenslotte kun je ook denken aan het behalen van een droomdoel, iets dat bijna onbereikbaar is (of op z'n minst ver weg ligt), maar waar je elke dag voor opstaat en waar je stapje voor stapje naartoe kunt werken door het stellen van bijvoorbeeld de bovenstaande tussendoelen.


Tegenvallers

Je zult er gaandeweg ook achter komen dat je sommige doelen niet haalt of dat het wat langer duurt dan je had bedacht. Dingen blijken anders te gaan of er zijn meer hobbels op de weg dan je had voorzien. Dat gebeurt nou eenmaal en je houdt het niet tegen, je kunt simpelweg niet alles controleren. Doelen geven je richting, maar laat je er vooral niet door verlammen. Stel je plan bij als dingen niet blijken werken, of pas je route aan. Het mooie is dat je eenvoudiger over tegenvallers heen kunt stappen wanneer je weet welke kant je opgaat en je je hogere doelen in het vizier houdt. 

Foto: Estée Janssens (Unsplash)

Agenderen

En dan? Je kunt een mooi setje doelen hebben, maar daarmee heb je ze nog niet gerealiseerd. Om te voorkomen dat je alsnog verdrinkt in je ambities, is ‘t belangrijk om je doelen te categoriseren, prioriteren en agenderen. Hou en realistisch, je kunt niet alles tegelijk. Daarom bepaal je wat je op welk moment belangrijk vindt en kun je ook bedenken hoe je je doel wil bereiken. Dit alles leg je vast in een zogenaamde 'roadmap', die mede de basis vormt voor je dagelijkse agenda. Het begin van een nieuw jaar is een helder moment voor het stellen of herijken van je doelen en plannen, maar dat is natuurlijk geen must.


Lummelen

En ja natuurlijk, het is ook absoluut goed en fijn om af en toe doelloos te werk te gaan, gewoon lekker lummelen en loslaten. Dat is heerlijk en gezond, ontspannend en bevorderlijk voor de creativiteit en een open mind. En dat lummelen is ook nodig om daarna weer met de juiste focus verder te gaan. Dus laat te teugels wel een beetje vieren, zo nu en dan.


En toen?

Wil je jouw doelen ontdekken of weten hoe je jouw roadmap maakt? Neem dan gerust even contact op, ik denk graag met je mee over je aanpak!

Foto: Ries Meertens / Fotograaf: Robert Elsing