tekst door Freek Kroesbergen
Je eindexamenexpositie is waarschijnlijk de eerste serieuze presentatie van je eigen werk als jonge ontwerper. En de kans is groot dat je naast je familie en vrienden ook met designprofessionals, pers of mogelijke zakenpartners aan de praat raakt. Bovendien, je carrière als designer is gestart en wie weet sta je op korte termijn opnieuw op een expositie, event of beurs om jezelf en je werk aan te prijzen. De kans op succes heb je zelf in de hand, met een goede voorbereiding.

Illustratie door Robert van Raffe
Basics
Update (voortdurend) je website, portfoliosites en socialmedia-accounts.
Gebruik de logo’s en hashtags van de expositie of beurs waar je presenteert.
Maak visitekaartjes met je contactgegevens of flyers met een afbeelding van je werk. Een kaartje of hand-out helpt bezoekers jou en je werk te herinneren.
Zorg voor de juiste foto's en goede, beknopte teksten voor bij je presentatie of in de catalogus. Wat maakt jou en je werk onderscheidend en relevant?
Stel een online persmap samen met persfoto’s, persberichten en projectbeschrijvingen.
Pers smult van achtergrondinformatie, procesfoto’s en sappige details.
Focus
Focus: wat verwacht je van de tentoonstelling, en hoe kun je jouw doelen bereiken?
Bedenk en oefen je tiensecondenverhaal, waarmee je de meest uiteenlopende bezoekers direct kunt inpakken. Opnieuw: wat maakt jou en je werk uniek en nuttig?
Heb je korte verhaal paraat, om een gesprekspartner te leren kennen en het gesprek in elke gewenste richting te kunnen sturen.
Ken je lange, maar wel duidelijke verhaal. Daarmee toon je mogelijke klanten en partners jouw mentaliteit, expertise en motivaties als professionele designer.
Contact
Verstuur nieuwsbrieven en uitnodigingen voor je expositie, en houd je netwerk op de hoogte van volgende exposities, nieuw werk, nieuwe opdrachten en plannen.
Plan een dagelijkse demonstratie, presentatie, give-away, borrel of andere activiteit of festiviteit, en vermeld dit in je uitnodiging.
Nodig niet alleen mensen uit die je al kent, maar nodig ook mensen uit die je wil leren kennen of die je zou moeten kennen.
Verzamel zoveel mogelijk contacten, maar denk daarbij wel aan privacyregels (zie AVG-toelichting hieronder).
Zorg na je expositie voor directe opvolging. Durf belangrijke contacten een directe, persoonlijke e-mail te sturen. Zo zorg je voor ‘business’.
Business
Onderzoek of je jouw ontwerp of productnaam kunt beschermen (BBIE / EUIPO).
Controleer of je met jouw ontwerp of productnaam geen inbreuk op oudere rechten maakt, en zorg voor toestemming voor het gebruik van materiaal van derden.
Registreer je idee, concept of ontwerp in verband met eventuele bewijsvoering (CC proof / i-DEPOT).
Stel een informatiepakket met prijsoverzicht samen, ook om mee te geven aan mogelijke klanten. Handelaars willen de kosten en doorlooptijden weten.
Als iemand interesse toont, hoef je niet direct verplichtingen aan te gaan of documenten meteen te ondertekenen. Let op: ook mondelinge afspraken zijn juridisch bindend! Beloof een follow-up na de expositie.
Als je een zakelijke afspraak maakt, of je ontwerp of producten verkoopt, gebruik dan (de juiste) algemene voorwaarden (zie toelichting Algemene Voorwaarden hieronder).