Eindhoven calling! #1

Dutch Design Week, dus de designsector draait overuren. Deze week lichten we enkele highlights voor je uit. Vandaag staat seks op het menu.

tekst door Viveka van de Vliet

Dutch Design Week 2019 is begonnen. Een breed spectrum aan design ligt van 19 t/m 27 oktober over Eindhoven als een bonte lappendeken. Van bioartlabs tot paviljoens begroeid met mycelium, van appeljurken tot medicinaal textiel, van poëtische technologie tot menselijke machines met superkrachten.


Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Design dinner - We cut away sexual taboos / Fotografie: Joes + Manon

Je vindt er producten van restmaterialen als eierdoppen van eierschalen, servies van bauxiet-residue, parfumcomposities, junk-researchers, innovatieve modebeloftes en talloze andere slimme oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken. De komende week lichten we in vier blogs vanuit epicentrum Eindhoven enkele highlights uit. Vandaag staat seks op het menu.

Is het normaal dat?

‘Is het normaal dat?’ is een serie interactieve diners die fungeren als gespreksstarters voor een vaak moeilijk bespreekbaar intiem onderwerp: seksualiteit. Social designers Joes+Manon hebben het afgelopen jaar vaker projecten rondom seksualiteit gedaan, onder andere in de zorg.

Tijdens Dutch Design Week creëren ze in Natlab een sfeervolle setting met muziek, video, een kas en een bar, waarbinnen de twee designers op een lichte toon normen en gedrag binnen de context van seksualiteit ter discussie stellen. De gasten nemen deel aan het gesprek en handelingen die gaan over taboes, geschreven en ongeschreven regels, intimiteit, gender, liefde en identiteit.

Joes en Manon werkten met experts op het gebied van seksualiteit (zoals met Rutgers, de Nederlandse autoriteit op het gebied van research en seksualiteit) en met andere ontwerpers als Thieu Custers, Nienke Helder en Circus Engelbregt, en larderen het op bijzondere wijze opgediende driegangendiner van de chefkok met cijfers en onderzoeken. De gast kan kiezen of deze gedurende de avond man, vrouw of genderneutraal wil zijn. Het ‘Penis Dialogen’-bier dat wordt geschonken heeft een stereotiep mannelijke Top- en vrouwelijke Bottom-smaakvariant.


Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Project - Homo Sensorium / Fotograaf: Baltan Laboratories

De kruiden op het voorgerecht komen uit de kas en schijnen uitstekend te gedijen op de fosfaatrijke urine van de designers. Ook dat je brood besmeert met bloed, sperma en urine uit een set medische spuiten voelt voor sommigen wat ongemakkelijk, maar na voorzichtig proeven blijkt het saffraanbouillon en gazpacho van biet te zijn, en zijn de kruiden zeer smakelijk. Zo bieden de designers op een originele manier de ingrediënten om op een toegankelijke en speelse manier over allerlei facetten van seks te praten, van klaarkomen tot besnijdenis en schaamlipcorrecties.

De diners zijn onderdeel  van ‘Homo Sensorum’ van Baltan Laboratories, een tiendaags programma in Natlab dat over zintuigen en liefde in de 21e eeuw gaat. Wil je ook een plaatsje aan tafel boeken, wees dan snel want er zijn nog ongeveer dertig kaarten over.

Meer fooddesign

Na het succes vorig jaar van de designdiners bij de expositie ‘28 grams of happiness’ werken Katinka Versendaal van fooddesignstudio The Eatelier en creative chef PIPPENS opnieuw samen. 

Met ’The evolotion of the omnivore’ leggen ze het menu van de omnivoor op tafel en stellen ze vragen als: Wat als we exotische soorten zouden eten? Zijn tomaten in de supermarkt staaltjes pure technologie of natuurlijk geteeld? Kan fastfood gepersonaliseerd worden? Of wordt voedsel een medicijn? The Eatelier en PIPPENS beantwoorden deze vragen door te kijken naar klimaatveranderingen, nieuwe technologieën en ontwikkelingen in de medische sector door middel van bijzondere lunch- en diner-experiences. Daarnaast is Versendaal’s The Eatelier te zien op de expositie ‘The Driver’ van Driving Dutch Design.
Cheese rocks, smoked at the table (DDW 2018)

Creative Chef Jasper Udink ten Kate ontbreekt ook niet: hij toont zijn nieuwe project: ’Stimulus Interactiva No. 1’ Het is volgens de creative chef zelf “een geweldige ervaring die je kan proeven, voelen, zien en ruiken.” Hij werkte hiervoor samen met houtfabrikant Finsa en uiteraard de ‘restaurantgasten’ die aan de houten tafel op Sectie-C worden uitgenodigd.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Stimiulus Interactiva No. 1

Somewhere Fair Fair Away’ van de aan de HKA afgestudeerde Guusje Thelissen is te zien bij Design Perron, én staat in de YA Special!, de eindexamenspecial van Dude Magazine die op 25 oktober wordt gelanceerd tijdens een van de evening sessions van YA Present! UNDER CONSTRUCTION. Haar kleurrijke mixed-media-installatie met fictieve producten, een speelse merknaam en grappige advertenties, is een parodie op de consumptiemaatschappij.

Danielle Ooms, afgestudeerd aan de TU/e, maakt een jurk van voedsel: biologisch afbreekbare circulaire mode van een op appels gebaseerd materiaal dat vergelijkbaar is met leer, maar zonder een schadelijke impact op de natuur. En Tamar Yogev, afgestudeerd aan Minerva in Groningen, presenteert ‘The Veggie Project’ waarin ze haar fascinatie en inspiratie haalt uit groenten en hun texturen en decoratieve groenten ontwikkelt voor onder andere restaurants en hotels. Beiden zijn te zien bij ‘Manifestations’ in het Veemgebouw.

Studio Agri meets Design brengt al een aantal jaren de Nederlandse agrofood en de creatieve industrie bij elkaar met de uitdagende ambitie om een toekomstbestendig  voedselsysteem te ontwikkelen samen met boeren, publiek, organisaties. Bij Sectie-C.

Odoo CMS - een grote afbeelding

The Veggie Project

Meer food for thought

De komende week volgen nog drie verse blogs vanaf Dutch Design Week in Eindhoven, en dan ligt de focus op de thema’s nature, health en waste. Kom alvast in de stemming met ons ‘menu’ van smakelijke events waar je deze week zeker de sfeer moet gaan proeven: