Eindhoven calling! #2

Dutch Design Week, dus de designsector draait overuren. Deze week lichten we enkele highlights voor je uit. Vandaag: Wat gebeurt er als je ons afval, of de research naar die 'junk', in handen geeft van een designer?

tekst door Viveka van de Vliet

Net als vorig jaar met ‘GEO-DESIGN: Ali Baba. From here to your home’, is ook ‘GEO-DESIGN: Junk. All That Is Solid Melts into Trash’ een inhoudelijk interessante expositie. Een aanrader, zeker omdat je hoogstwaarschijnlijk genuanceerder naar het complexe probleem ‘junk’ gaat kijken.

In deze tentoonstelling doorkruis je als bezoeker vuilstortplaatsen zo groot als 240 voetbalvelden en torenhoge vuilnisbelten, bestudeer je space waste: een immense onderwaterbegraafplaats voor de op aarde gestorte satellieten, wordt de geest van dode digitale gemeenschappen blootgelegd, en ga je op ontdekkingsreis naar nieuwe ecosystemen en economieën die draaien op huisvuil. Je beziet afval als een microkosmos en als onderwerp van intercontinentale diplomatie.


Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Geo Design, Salaula van Lotte de Haan / Fotograaf: Oscar Vinck 

De expositie toont achttien projecten van DAE-alumni die de gelegenheid kregen wereldwijde systemen van afgedankte spullen en de nieuwe realiteiten en mogelijkheden van verspilling te onderzoeken.

“Afval is het onontkoombare eindproduct van de consumptiecultuur en dat levert een complex systeem op. Omdat ook ontwerpers deel uitmaken van dat systeem, hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om dit te observeren en helder te krijgen hoe dit werkt”, vertelt Martina Muzi, conservator van de tentoonstelling die in samenwerking met het Van Abbe Museum en Design Academy Eindhoven tot stand kwam. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Geo Design, Landscapes of the Plasticsphere van Shahar Livne / Fotograaf: Oscar Vinck

“We denken vaak in termen van afval als iets negatiefs en slechts, maar je kunt het probleem ook met enige nuance bekijken: in veel landen leven mensen van plastic afval en e-waste, die het Westen daar dumpt”, legt Noud Sleumer uit. Na zijn Master Social Design aan de DAE, richt de vorig jaar afgestudeerde designer zich in dit project op een uitgebreid onderzoek (voornamelijk VN-rapporten) naar acht nieuwe economieën op de wereld die hij via grote kleurige satellietfoto’s in beeld brengt. 


Ondanks dat internationale wetgeving de export van e-waste verbiedt, wordt toch 80 procent van dat materiaal, merendeels afkomstig uit Europa, illegaal over de wereld verscheept. Het creëert een afvalberg, maar tevens een informeel systeem van banen, producten en services.

Eén van die plekken is het kunstmatige eiland de Malediven, bekend als duikparadijs, dat niet meer is dan één grote vuilnisbelt die gecamoufleerd wordt met een laagje maagdelijk wit zand waar de nietsvermoedende toerist zijn voeten in zet. Ook dat zet aan het denken.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Geo Design in de etalage van Vielgut / Fotograaf: Igor Vermeer

Negen projecten worden tentoongesteld in het Van Abbe Museum, de overige negen projecten staan verspreid over de stad: in Rambam, HEMA, ING Bank, De Bijenkorf, Sissy-Boy, Hutspot, Vielgut, Deense Kroon, en Tigerlily. Te bezoeken tijdens DDW van 19 t/m 27 oktober, maar ook daarna nog t/m 17 november 2019.

Drieduizend blauwe plastic blokjes

Ook in het Van Abbe: Studio Drift's performance Materialism - The bag project. Samen met het publiek zijn drieduizend blauwe plastic blokjes in een grid geplaatst tot er een groot sculptuur ontstond. Het zijn niet zomaar wat blauwe blokjes: elk blokje bevat exact dezelfde hoeveelheid plastic als de blauwe plastic tas van Albert Heijn.

Hierbij tonen Ralph Nauta en Lonneke Gordijn ook een video waarin ze één dag voor de ingang van een AH in Eindhoven de hoeveelheid plastic tasjes waarmee mensen de winkel uit liepen vastlegden. Wie een blokje koopt in de museumwinkel doneert meteen aan Dave Hakkens’ project Precious Plastic. 


 
 

Precious Plastic - versie 4

Precious Plastic dus. We kennen het al langer als open-source community die nieuwe oplossingen bedenkt voor ons wereldwijde probleem van het plastic afval. Bedenker Dave Hakkens lanceert tijdens DDW de laatste versie van dit systeem: versie 4.

Daarbij laat hij zien hoe groot het Precious Plastic Universum inmiddels is. Hij toont honderd designers, activisten, ontwikkelaars en programmeurs die de ambitieuze set van open source machines, technieken, digitale gereedschappen en producten hebben gerealiseerd. 

Er zijn ook workshops. Check Facebook voor meer informatie.

Rethinking Plastics

Bij Yksi Expo: ‘Rethinking Plastics, design with a mission’ tonen 25 internationale ontwerpers en bedrijven brede oplossingen voor ons plastic. Basse Stittgen, bekend van zijn bloedservies Blood Related, vervangt eierdoppen van plastic door eierdopjes gemaakt van eierschalen.

Marco Federico Cagnoni ondervond dat paardenbloemen, witlof en schorseneren niet alleen voedsel maar ook een uitstekend materiaal voor bioplastics zijn, en Fan Mo toont Lezor, een recyclebare scheermeshouder gemaakt van citroenschillen en biohars.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Eierdopjes gemaakt van eierschalen door Basse Stittgen

Meer junk

De komende week volgen nog twee verse blogs vanaf Dutch Design Week in Eindhoven. Heb je nog tijd over? Bezoek dan ook onderstaande events.