Eindhoven calling! #3

Dutch Design Week, dus de designsector draait overuren. Deze week lichten we enkele highlights voor je uit. Vandaag: kunnen we in een artificiële natuur ook tot rust komen?

tekst door Viveka van de Vliet

Een bos in een kerk, water waar je niet op kunt lopen, maar op het watertapijt wel, en een geprogrammeerd vogelorkest dat reageert op jouw identiteit. Kortom: hoe verhouden we ons tot de natuur, hoe zetten we de natuur slim in, wat is natuur eigenlijk nog en kunnen we in een artificiële natuur ook tot rust komen?

De voormalige kerk waar AtelierNL is gevestigd ruikt deze week naar essenhout. En ook het bos heeft er onderdak gevonden. De kerkzaal is getransformeerd in een kunstmatig bos met routes langs krentenbomen, walnotenbomen, eiken, kastanjes, dennen, rozen, vlieren, berken, populieren, appelbomen, en hazelaars.

De bezoeker kan met een indrukwekkende audiotour al boswandelend luisteren naar verhalen van zowel experts over CO2 opslag, biodiversiteit en waterhuishouding, als naar persoonlijke ervaringen over de zware storm van 2018. 


Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Wildhout / Fotograaf: Blickfanger 

Deze storm, waarbij vele bomen sneuvelden, en de heftige emoties die mensen hebben bij zulke gebeurtenissen, vormden de aanleiding voor Lonny van Rijswijck van AtelierNL om zich af te vragen hoe wij met onze natuur omgaan, welke keuzes we maken met betrekking tot onze bossen, en hoe AtelierNL een duurzaam project kon bedenken met lokaal hout. 

Zo ontstond Wildhout/Stormhout in samenwerking met Bosgroep Zuid-Brabant. Deze organisatie voert in feite uit waar behoefte aan is: willen we duurzamer eten, dan hebben we meer voedselbos nodig, zijn er meer woningen nodig, dan zetten zij in op het productiebos, en wil je ook wat belevingsbos, dan plant je de Amerikaanse eik of krent. Ook uit de voorkeuren van de bezoekers inventariseert de Bosgroep waar wij behoefte aan hebben. (Voor elke boom die de bezoekers ter plekke kopen of adopteren voor tien euro; koopt de gemeente er twee; ze worden op 2 november 2019 geplant in de regio Eindhoven). 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Stormhout / Fotograaf: Blickfanger

Bovenin de kerk is een expositie van twintig studenten die uit één boom producten maakten, en in de studio liggen houten estafettestokjes die ook uit één boom zijn vervaardigd. De eerste stokjes gaf AtelierNL door aan Tamara Orjola en Lex Pott, die vervolgens weer een stokje doorgeven aan een andere maker. En tot slot staat buiten op de stoep een duurzaam en mobiel houten tiny house van boom- en boskenner Tom van Duuren. Voor 60 euro per nacht slaap je in ‘de natuur’.

Zen-tuin

In Gallery KRL op Sectie-C zorgt studio Rive Roshan voor een meeslepende poëtische ervaring, een soort Zen-tuin, waarin het geluid van de stilte en de rimpelende beweging van water, zand en wind worden gevangen. Stilled Life (vertaald als verstild leven) is een esthetische ruimtelijke compositie die de kijker tijd biedt voor contemplatie en rust midden in de hectiek en overvloed van de designweek.

Ontwerpers Golnar Roshan en Ruben Rive de la Box bedachten echt water als catwalk waar je niet over kunt lopen, en een enorm watertapijt in samenwerking met Moooi, waar je wel over mag lopen. Samen met start-up Sandhelden zijn met zand 3D-geprinte objectachtige krukjes, stoelen en vazen met verschillende patronen van rimpelingen gemaakt, geïnspireerd op bewegingen in de natuur en op de innovatieve mode-creaties van Issey Miyake en Iris van Herpen. NB: schoenen uit voor de ingang. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Stilled Life door Rive Roshan

Gevederd orkest

Vlak bij, buiten op het terrein, heeft Jelle Mastenbroek een imitatiebosje met boompjes gemaakt waar hij 'The Robin Who Wondered If He Was a Nightingale' presenteert. Scan je pasje en de percussionist (kleine specht) begint aan het muziekstuk.

Samen met onder andere de duif, de groene en bonte specht, koekoek, uil, nachtegaal, houtsnip, waterhoen, en de huismus, voert het gevederde orkest een muziekcompositie op gebaseerd op improvisaties, je identiteitskaart en geluiden uit de natuurlijke omgeving.  

 
 

Poëtische eyecatcher

The Growing Pavilion lijkt op een poëtisch theater dat Lucas de Man, theatermaker en oprichter van Stichting Nieuwe Helden en designer en scenograaf Pascal Leboucq in samenwerking met DDF en Krown.bio hebben opgetrokken.

De vloer is samen het Tjeerd Veenhoven gemaakt van Lisdodde, er is landbouwafval, constructiehout, katoen en mycelium ingezet. Met name deze fluweelachtige funghi-platen op de façade hebben een enorme potentie als bouwmateriaal van de toekomst: mycelium is snelgroeiend, vederlicht, waterafstotend, isolerend, en gezond. En het is bovendien een poëtische eye catcher. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: The Growing Pavilion

Building with trees

Geen kunstmatige natuur, maar wel gebruik makend van de natuur: de twee paviljoens die Embassy of Circular and Biobased Building presenteert op het Ketelhuispein. Hiermee wordt de bouwwereld uitgedaagd om meer circulair te bouwen door toepassing van biobased materialen.

Biobasecamp van architect Marco Vermeulen is opgetrokken uit tijdens de storm omgewaaide dikke bomen langs de A2, en heeft een speciaal gevlochten sterke houtconstructie die beton kan vervangen.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Biobasecamp / Fotograaf: Oscar Vinck

Waterlelie als sofa

In Klokgebouw, hal 4 kan nog meer Artificial Nature je dichter bij de natuur brengen: Lilypad van Visual Citizens is een digitaal landschap met een XL-sofa die een waterlelie imiteert, omringd door een meertje en gras. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Lilypad door Visual Citizens