Eindhoven calling! #4

Dutch Design Week, dus de designsector draait overuren. Deze week lichten we enkele highlights voor je uit. Vandaag: Health.

tekst door Viveka van de Vliet

Een onderwerp waar veel ontwerpers slimme (speculatieve) oplossingen voor bedenken, nu we almaar ouder worden en de gezondheidszorg onbetaalbaar wordt. Met de Ambassade van Gezondheid, een poeppil, een kledingstuk dat je laat voelen hoe het is om depressief te zijn en een gezonde winterslaap.

Foto: Deliverpoo / Fotograaf : Juuke Schoorl
Een aanrader is de expositie Probing Emerging Futures van curator en speculatief ontwerper Frank Kolkman. Samen met studenten van zowel de TU Eindhoven als Design Academy Eindhoven en Philips Design, bedachten ze mogelijke toekomstscenario’s (‘probes’) voor onze gezondheidszorg. Dat deden ze binnen de context van een diagram dat Philips Design (Reon Brand) heeft ontwikkeld. De designtalenten Anabel Poh (DAE), Edern Janneau (DAE), Janita Bolhuis (TU/e), Jasper Bloem (DAE), en Miruna Bārbuceanu (DAE), verleiden je met iets wat in eerste instantie niet zo aangenaam lijkt: poep (en met een babyroze wc en bezorgtas). 

Deliverpoo heet het project dat menselijke uitwerpselen analyseert en distribueert als vervanging voor een centraal rioleringsstelsel. In een klimaatneutrale samenleving is poep een waardevolle grondstof die kan worden omgezet in brandstof, bemesting, voedsel, water en zelfs medicatie.

Ontlasting bevat darmbacteriën die chemicaliën produceren om bepaalde ziektes te behandelen. Zo kan de darmflora van een patiënt herstellen door een poeptransplantatie of poeppil van een gezonde donor, vertelt Kolkman.

Hiber Nation

Nog een mooi project: Hiber Nation van Anouk Dijkman (TU/e), Delphine Lejeune, Fleur Chiarito (DAE), Ma[hijs Koerts (DAE), en Yousra Laissaoui (DAE). 

In dit toekomstscenario houden gemeenschappen als een jaarlijks ritueel een winterslaap. Hiermee verminderen ze immers de impact op het ecosysteem en de beschikbare bronnen. Met behulp van ‘therapeutische thermie’ wordt onze lichaamstemperatuur verlaagd en het metabolisme vertraagd, zodat je tot drie maanden aan één stuk kunnen slapen. Speciaal ontworpen anti- en proconceptiemiddelen zorgen ervoor dat alle kinderen vlak na het ontwaken worden geboren. Biologisch de meest ideale situatie, zeggen de studenten, maar het gevolg is wel dat de meeste mensen op de zelfde dag geboren zijn. Probing Emerging Futures is onderdeel van Embassy of Health en is te zien in het Klokgebouw. 
Foto: Hiber Nation / Fotograaf: Juuke Schoorl

H.E.R.B.S.

Van poep en slaap naar de textielindustrie. In de Schellensfabriek is een soort lab gecreëerd met een rek vol (afgekeurde) witte shirts en overhemden en aan de andere kant een rij geelachtige, paarsige en indigo geverfde kledingstukken. Er staan drie kruidenbaden waarin de bezoeker een zelfuitgezocht shirtje kan laten verven.

De heilzame werking van de wortel van Meekrap (paarse kleur) helpt bijvoorbeeld bij reuma en eczeem. Met H.E.R.B.S experimenteert Nienke Hoogvliet niet alleen met het aloude verven met kruiden. Haar achterliggende vraag waar ze onderzoek naar deed is: hebben al die chemicaliën die in de textielindustrie worden gebruikt ook een schadelijke impact op onze huid als we zo’n kledingstuk dragen? Het antwoord is ja.

Of het met kruiden geverfde textiel medicinaal is, kun je met je eigen H.E.R.B.S.-shirt zelf ondervinden. Het laat je in elk geval nadenken over de kleding die je draagt.   

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: H.E.R.B.S. door Nienke Hoogvliet / Fotograaf: Viveka van de Vliet

Depressiekleding

Paisley Fried, net afgestudeerd aan DAE, Man & Communication, toont tijdens de Graduation Show in Campina: Somatic Symptoms. Een serie prachtig gemaakte kledingstukken met een soort sensorische simulaties die je letterlijk doen voelen hoe het is om depressief te zijn of angststoornissen te hebben. Hierdoor kun je  als gezond iemand een depressie beter begrijpen, aldus Paisley. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Somatic Symptons door Paisley Fried

Immergo

Wanneer je de drie-takkige koptelefoon opzet ontstaat een tegelijk ongemakkelijke als prettige ervaring: alsof trillingen en muziek dwars door je schedel schieten terwijl je schedel tegelijk wordt gemasseerd.

Inmergo van Rocco Giovannoni is een gepatenteerde audiotechnologie die vloeistoffen als geluidsmedia gebruikt en speciaal is ontwikkeld voor mensen met gehoorverlies. Inmergo wil het onontdekte potentieel van botgeleiding ontrafelen door innovatieve geluidservaringen te leveren die de kwaliteit van ons leven kunnen verbeteren. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Inmergo door Rocco Giovannoni

Ginseng

Kuang-Yi Ku (winnaar van de Gijs Bakker Award 2018 voor zijn Tiger Penis Project) presenteert dit jaar het Millennium Ginseng Project. Hiervoor werkte hij samen met wetenschappers aan nieuwe gecultiveerde ginsengs die conceptueel en cultureel veel sterker zijn dan de natuurlijke versie. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Millennium Ginseng Project door Kuang-Yi Ku / Fotograaf: Boudewijn Bollmann

Zout

Mireille Steinhage, afgestudeerd in Product Design aan ArtEZ Arnhem toont The hidden qualities of salt. Zij  ontwierp een luchtbevochtiger, lamp, radiator en mondkap voorzien van zout, dat verontreinigde lucht zuivert. Beide ontwerpers zijn hier te zien.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Algen & fungi

In het Lab in Progress, a microbial journey toont biodesigner Emma van der Leest (winnaar Bio Art & Design Award 2019) de potentie van materialen die zijn geproduceerd door micro-organismen als bacteriën, algen en fungi.

YA Present! UNDER CONSTRUCTION

DDW duurt nog maar enkele dagen, dus nu kan het nog: bezoek onze BNO-expositie YA Present! UNDER CONSTRUCTION, met een selectie kersverse graduates uit heel Nederland. Te zien op Sectie-C.

Odoo CMS - een grote afbeelding

YA Present! UNDER CONSTRUCTION is a dynamic, living exhibition