Here is... Studio Knetterijs

Samen met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie presenteren we drie artikelen over talentvolle ontwerpers die hard werken aan hun toekomst. Dit is deel 1, met Studio Knetterijs.

tekst door Floor van Essen

Ze werken als groep en hebben stuk voor stuk een grote passie voor illustratie. Studio Knetterijs bestaat uit Douwe Dijkstra, Tsjisse Talsma, Megan de Vos, Jan Hamstra, Senne Trip, Jaime Jacob, Maarten Huizing en Kalle Wolters. Als collectief bestaan ze sinds 2016. Ieder werkt aan zijn eigen opdrachten, maar er is ook een gezamenlijk project: een serie zines. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Ruim een jaar geleden vertelden ze over hun ervaringen als collectief bij een van onze YA Hello! sessies voor jonge designalumni. Afgelopen jaar ontvingen ze van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een talentontwikkelingsbeurs; best ingewikkeld als je met z’n achten bent, maar boven-al een geweldige kans om stappen te maken.

"Dat wilden we niet verliezen; daarom hebben we na de academie een collectief gevormd"

Je afmeten aan anderen kan voor onzekerheid zorgen, maar op de leden van Studio Knetterijs had het juist een positieve uitwerking. Ze kennen elkaar van de Groningse Academie Minerva, waar ze al een hechte groep vormden en zich snel konden ontwikkelen doordat ze constant van elkaar leerden. "Dat wilden we niet verliezen; daarom hebben we na de academie een collectief gevormd."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Spread uit The Octagon Pentalogy

Zeker zo vlak na je afstuderen, is het belangrijk om ervaringen te kunnen delen met anderen die in dezelfde fase zitten als jij. Daarom is ook YA, de Young Alumni club van de BNO, in het leven geroepen. Maar ook als de eerste hobbels zijn genomen van het starten van je eigen onderneming is het fijn om een klankbord te hebben.

"Tegenwoordig is iedereen comfortabel in zijn of haar eigen stijl, maar het blijft ontzettend waardevol om je werk direct te kunnen delen met andere ontwerpers en feedback te ontvangen. Het helpt ook dat je binnen de groep verschillende specialiteiten hebt, waarop je beroep kunt doen als iets niet lukt."  

Individu en collectief

Alle acht werken ze aan individuele opdrachten voor onder meer The New York Times, Nautilus, Anorak Magazine, Uitgeverij Prometheus, De Volkskrant, De Correspondent, Airbnb, Campina Friesland, Eurosonic Noorderslag, Provincie Groningen, Provincie Drenthe en Poëziepaleis. Als collectief maken ze zines, een serie kleine publicaties met steeds een ander thema. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

The Rottumereye Tragedie, vierde zine van Knetterijs

Dit project was ook de aanleiding om subsidie aan te vragen bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. "Op die manier wilden we onze ambitie verwezenlijken om meer zelfgeïnitieerde projecten te realiseren. In het verleden hebben we op vergelijkbare wijze kleinere projecten uitgevoerd op eigen initiatief, maar door middel van de beurs konden we ideeën op grotere schaal realiseren."

"De zines zijn echt een verzameling van ieders unieke interpretatie van het onderwerp"

Omdat ze met zo’n grote groep zijn, was het noodzakelijk om duidelijke afspraken te maken over de verdeling van de taken. Maar het pakte goed uit. "Dat we meerdere projecten als groep hebben kunnen uitvoeren heeft goed gewerkt. Binnen elk project heeft ieder zijn eigen rol en krijgt de kans om visueel iets toe te voegen aan het project. De zines zijn echt een verzameling van ieders unieke interpretatie van het onderwerp."

Beeld en geluid

De derde zine in een serie van drie is ‘The Octagon Pentalogy’. Deze zine met sci-fi als thema, bevat vijf audio-opnames die ieder een andere betekenis geven aan de illustraties in de handgebonden en in vijf kleuren handgedrukte uitgave.

"Iedere spread in deze zine is gemaakt door een andere illustrator en samen hinten ze naar een verhaal. Uit het verhaal is echter alleen een helder narratief te ontleden wanneer er wordt geluisterd naar een van de vijf verschillende audiotracks die we hebben opgenomen."

Odoo CMS - een grote afbeelding

The Octagon Pentalogy

Het afgelopen jaar heeft de zine binnen het collectief een centrale functie gekregen in de manier van samenwerking. Per uitgave is de vorm, drukwijze en manier van samenwerken veranderd. Projecten konden grootser worden aangepakt, simpelweg omdat er meer financiële ruimte was door de talentontwikkelingsbeurs. Er is geëxperimenteerd met nieuwe media en materialen en designprocessen zijn gestroomlijnd.

Door de lat hoog te leggen dagen de leden van Studio Knetterijs zichzelf uit om ook in de toekomst innovatieve zines te blijven maken. "We willen als groep blijven werken aan gezamenlijke projecten waarin ieders visuele taal samenkomt in een coherent project. Ook in de toekomst blijven we plannen maken om door te kunnen werken aan projecten waarbij druktechniek, experiment en samenwerking centraal staan."

Benieuwd naar The Octagon Pentalogy? Tijdens Dutch Design Week kunnen bezoekers bij ‘The Scene is Here' in MU kennismaken met de meest recente zine van Studio Knetterijs. De leden van Studio Knetterijs zijn bovendien zelf aanwezig om met de bezoekers een dialoog aan te gaan over het project.

Wil je meer weten over de beurs Talentontwikkeling van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, kijk dan hier. Ben je benieuwd wie er afgelopen jaar allemaal ondersteuning kregen via de Deelregeling Talentontwikkeling bezoek dan tijdens Dutch Design Week ‘The Scene is Here’ in MU of bekijk het overzicht van alle ondersteunde ontwerpers en makers op Platform Talent.