Hoe is het met... Daan Rongen?

Hij zou het liefst de hele dag in een lab experimenteren met nieuwe technologieën en vette innovatieve ontwerpen, maar daar kon Daan niet zo gauw een volle baan in vinden.

tekst door Viveka van de Vliet

Na wat freelancen kreeg Daan toch de gewilde baan, mét meer financiële zekerheid, bij het in datavisualisaties gespecialiseerde bureau CLEVERºFRANKE.

Secluded: interactieve paspop

Tijdens zijn studie leerde Daan vooral interactie-ontwerp voor interfaces ontwerpen en ontwikkelen. Zelf hecht hij daar weinig waarde aan en koos z’n eigen richting: ontwerpen op het gebied van ‘the Internet of Things’. 

"Innovatieve technologische oplossingen toegankelijk en bruikbaar maken voor iedereen, dus ook voor blinden, doven en motorisch-gehandicapten, is vaak een ondergeschoven kindje binnen het digitaal ontwerp, evenals creativiteit en innovatie", zegt Daan, en dus leerde hij dat zichzelf. De overgang naar de ‘echte wereld’ noemt hij af en toe een bittere reality-check. "Je zit je vier jaar in de schoolbanken te verheugen op het moment dat je jezelf mag bewijzen in de ontwerpwereld en op de meest creatieve wijze problemen mag oplossen. Maar het is lastig om grote bedrijven te laten zien dat het toegankelijk maken van digitale ontwerpen niet per definitie geld en tijd kost, maar juist esthetisch kan zijn."
Momentum: slimme kruk met smartphone-app (afstudeerproject)

Daan zit nu op zijn plek en geeft daarnaast één dag per week les op de Hogeschool van Amsterdam. Als zijn programmeervaardigheden een beetje op niveau zijn, wil hij zich richten op creative coding, innovatieve digitale ontwerpen met een knipoog naar wetenschap, ethiek en kunst.

Interactieve video-installatie voor AMFI fashion show

In de reeks Hoe is het met…? lees je hoe het enkele design graduates van de lichting 2018 verging. In onze Dude YA Special! – de eindexamenspecial die verschijnt op 12 oktober – vind je nog meer terugblikken en natuurlijk de dertig beste Dutch design graduates van 2019. Tijdens Dutch Design Week presenteert de nieuwste lichting design graduates zich met YA Present! UNDER CONSTRUCTION.