Hoe is het met... Dana Dijkgraaf?

Grafisch ontwerper Dana Dijkgraaf won in 2019 een gouden European Design Award met haar brochure voor project In4nite.

tekst door Priscilla de Putter

Grafisch ontwerper Dana Dijkgraaf won in 2019 een gouden European Design Award met haar brochure voor project In4nite. Daar stond ze ineens op het podium met één van haar voorbeelden, de ontwerpers van Autobahn! Naast wat aanzien en een goed gevoel, leverde het publiciteit, waardevolle inzichten en leuke opdrachten op.

In4nite

Het winnen van de award was voor Dana een grote eer, vertelt ze. “Dat een gerenommeerde jury jouw werk uitkiest is natuurlijk te gek!” Naast veel bloemen en kaarten leverde de onderscheiding de nodige publiciteit op. “Zo’n moment biedt een extra spotlight.” Dana verstuurde een persbericht en dat had een aantal regionale publicaties, een groot artikel in Novum magazine én nieuwe aanvragen als resultaat.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Artikel in Novum Magazine

Dana werkte erna aan verschillende opdrachten voor Museum Arnhem. In de zomer presenteerde ze samen met Erik Stehmann het project Woordenfeest, met XXL-woorden die het gevoel van Arnhem-Zuid ‘vangen’ en die ze baseerden op interviews met bewoners uit de wijk. “Daarnaast verzorgde ik het grafisch ontwerp voor de tentoonstelling Body Control in De Kerk, een tijdelijke expositieruimte van het museum. Extra leuk, omdat ik voor De Kerk ook de hele huisstijl mocht ontwerpen in 2019.” Momenteel zet Dana haar tanden in een groots city-dressingproject voor Wageningen. 

Foto: Woordenfeest / Fotograaf: Ruimtekoers

Toekomstige deelnemers van de European Design Awards geeft ze als tip om je allereerst goed in te lezen voorafgaand aan de inzending. “Ik keek eerst welke andere ontwerpen hadden gewonnen en maakte een inschatting waarop ze werden geselecteerd. Dat leverde het inzicht op dat een goede presentatie cruciaal is, vooral omdat de jury tijdens de eerste ronde alle inzendingen digitaal bekijkt.”

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Tentoonstelling Body Control / Fotograaf: Eva Broekema

Met als motto ‘niet geschoten, altijd mis' vindt Dana dat je beter teveel dan te weinig kunt inzenden. “Twijfel je tussen projecten? Stuur er dan niet één, maar gewoon drie in”, besluit ze lachend. 

De European Design Awards zijn een samenwerking tussen ruim twintig Europese designmagazines, -sites, -blogs en instanties, waaronder de BNO. Ook meedoen met de European Design Awards? Klik dan hier om in te zenden. De deadline is 21 februari 2020.