Hoe is het met... Donald van de Zanden?

Donald presenteerde zijn werk op YA Present! tijdens Dutch Design Week en zijn technieken vielen op. Niet veel later werkte hij met studio Turtle Beach aan de show van illusionist Hans Klok.

tekst door Viveka van de Vliet

Nadat de experience designer en 3D-animator zijn werk had geëxposeerd tijdens Dutch Design Week werd Donald door Geert van Schoot van SFX-studio Turtle Beach in Utrecht gevraagd om mee te helpen aan de geanimeerde achtergrondbeelden voor de show van illusionist Hans Klok.

 
 

Animatie voor Hans Klok

Donald hielp zo mee met modeling, animaties en licht om een fantasywereld te creëren waarin wapperende gordijnen, fakkels en lichtflitsen een rol spelen, en een uiteenspattende klok waarachter enorme draaiende radars van uurwerken en vuur tevoorschijn komen.

Ook kreeg Donald een mooie opdracht voor Pampus, en werkt hij voor musea en architecten. Stilzitten hoefde de animator na zijn examen dus nauwelijks. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Animatie voor Pampus

Zo’n opdracht als voor Hans Klok is wel even wat anders dan zijn vijf animaties met kleipoppetjes over autisme en hoogsensitiviteit, die hij baseerde op interviews, wetenschappelijk onderzoek en op het feit dat op creatieve opleidingen is gebleken dat minimaal zestig procent van de leerlingen hoogsensitief is.

 
 

Afstudeerproject Autism

Nu vind hij het wel weer tijd voor iets artistieks, voor vrij werk. Dat gaat overigens wel weer over mensen en sociale thema’s: samen met een theatermaker gaat hij werken aan een theatervoorstelling over psychoses met dans en visuals.

Af en toe worstelt hij als zelfstandige. "We zijn opgeleid om een eigen studio te beginnen maar ik vind het soms eenzaam. Met collega’s kom je uit je persoonlijke bubble, en kom je verder." Wel is Donald blij dat hij niet meer op de academie zit. "Docenten doen echt hun best, maar ik ben geen schoolpersoon en leer nu veel meer."

In de reeks Hoe is het met…? lees je hoe het enkele design graduates van de lichting 2018 verging. In onze Dude YA Special! – de eindexamenspecial die verschijnt op 12 oktober – vind je nog meer terugblikken en natuurlijk de dertig beste Dutch design graduates van 2019. Tijdens Dutch Design Week presenteert de nieuwste lichting design graduates zich met YA Present! UNDER CONSTRUCTION.