Hoe is het met... Maxim Robbe Dijkstra?

Makkelijk was zijn studietijd niet. Maar toen Maxim in zijn derde jaar terugblikte zag hij opeens de rode draad: zijn projecten gingen over iets goeds doen voor de wereld.

tekst door Viveka van de Vliet

Dat besef motiveerde Maxim om zich verder te ontwikkelen als een ontwerper die de natuur centraal stelt. "Ik zie de toegevoegde waarde van een buiten de hokjes denkende designer die samenwerkt met experts uit de wetenschap. Daar ligt mijn kracht: met creativiteit een positieve draai geven aan de neerwaartse spiraal waarin de wereld zich bevindt."

Koraalmandala

Zijn afstudeercollectie ‘Aquatic Biotecture’ bestaat uit twee projecten: de ‘Koraalmandala’ en het ‘Vishotel’.

 
 

Voor het laatste project werkt hij samen met professor Tinka Murk van de Universiteit van Wageningen. "Het is zwoegen", zegt hij, "en soms eenzaam en financieel onzeker, omdat het een langdurig en kostbaar project is waarin research, mallen, een duikteam en vergunningen een rol spelen."

Vishotel

Maar Maxim heeft zijn eerste betaalde opdracht binnen: de pilots van zijn modulaire Vishotel, dat zorgt voor het herstel van het zeeleven, zijn in drie ecologische systemen in de delta van het Haringvliet geplaatst. Meer goed nieuws: er is al een vis in het hotel gesignaleerd. "Ik werk er nu nog bijna fulltime naast, maar ik zit in het beginstadium van wat ik wil bereiken."

In de reeks Hoe is het met…? lees je hoe het enkele design graduates van de lichting 2018 verging. In onze Dude YA Special! – de eindexamenspecial die verschijnt op 12 oktober – vind je nog meer terugblikken en natuurlijk de dertig beste Dutch design graduates van 2019. Tijdens Dutch Design Week presenteert de nieuwste lichting design graduates zich met YA Present! UNDER CONSTRUCTION.