Hoe is het met... Rueben Millenaar?

Rueben is zo lang als hij zich kan heugen maatschappelijk betrokken en politiek bewust. Hij uit inmiddels zijn opwinding, onbegrip of boosheid over de wereld in kleurrijke illustraties.

tekst door Viveka van de Vliet

Wat hij doet noemt Rueben ‘reactief illustreren’, een rol waar hij zich comfortabel bij voelt. In zijn werk speelt hij vaak met menselijke proporties en gebruikt hij metaforen met een knipoog naar figuren uit de Griekse oudheid om iets te zeggen over bijvoorbeeld de slachtoffers van Jeffrey Epstein of Jair Bolsonaro die weigerde de bosbranden in de Amazone te blussen.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Illustratie over de Nashville Agreement

Hij had geen vastomlijnd plan toen hij afstudeerde; Rueben ziet de praktijk als een vervolg op zijn opleiding. De nadruk ligt sterk op persoonlijke ontwikkeling, maar dat biedt weinig handvatten om de wijde wereld in te trekken, meent hij. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Een werk over de slachtoffers van Jeffrey Epstein die weigeren stil te zijn

Om onder de aandacht te komen, post Rueben veel op Instagram, probeert hij met bevriende creatieven samen te werken en doet mee aan prijsvragen zoals voor Het Parool. Vooralsnog kan hij nog niet leven van zijn illustraties, daarom werkt Rueben erbij. ‘Maar over vijf jaar hoop ik een maatschappelijk geëngageerde freelance illustrator te zijn bij kranten en tijdschriften.’

Odoo CMS - een grote afbeelding

Een werk over Bolsonaro en zijn weigering om de branden van de Amazone te blussen

Rueben doet mee aan Illustration Festival Barricades met werk van 100 studenten en alumni van Minerva Groningen, van 1 t/m 10 oktober 2019.

In de reeks Hoe is het met…? lees je hoe het enkele design graduates van de lichting 2018 verging. In onze Dude YA Special! – de eindexamenspecial die verschijnt op 12 oktober – vind je nog meer terugblikken en natuurlijk de dertig beste Dutch design graduates van 2019. Tijdens Dutch Design Week presenteert de nieuwste lichting design graduates zich met YA Present! UNDER CONSTRUCTION.