Innovatie in textiel

Samen met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie presenteren we drie artikelen over talentvolle ontwerpers die hard werken aan hun toekomst. Nu deel 3, met Suzanne Oude Hengel.

tekst door Floor van Essen

Suzanne Oude Hengel studeerde Product Design aan ArtEZ Arnhem. Via haar Instagram-account houdt ze ruim vijfduizend volgers op de hoogte van haar schoenontwerpen die teleurstellend genoeg niet te koop zijn. Ondertussen ontwikkelt ze zich op meerdere vlakken, werkt ze internationaal samen met grote merken als Timberland en Rothy’s en geeft ze haar eigen praktijk steeds meer vorm.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Materiaalonderzoek speelt de hoofdrol in het werk van Suzanne Oude Hengel. Als schoen- en textielontwerper richt ze zich op het combineren van (brei)technieken, industriële productie en digitale ontwerpmethodes.

Suzanne: "Dat ik me concentreer op schoenen is eigenlijk intuïtief gegaan. Ik ontwikkel materialen, dat deed ik al tijdens mijn opleiding. Toen de focus steeds meer op textiel kwam te liggen, wilde ik dat functioneel inzetten. Ik richt me op innovatie en wil graag de toepassingen in textiel veranderen. Schoenen zijn dan heel interessant vanwege de schaal en omdat het ontwerp veel restricties met zich meebrengt. Niet alleen moet een schoen namelijk goed om je voet passen, ook moet hij op de juiste punten steun bieden en van hoge kwaliteit zijn."

"Dat ik me concentreer op schoenen is eigenlijk heel intuïtief gegaan"

Kennis

Suzanne ziet zichzelf niet puur als ontwerper, maar beschouwt zichzelf evenzeer als technicus. Om haar kennis op technisch gebied te ontwikkelen, werkt ze een aantal uur in de week in het TextielLab in Tilburg.

"Het TextielLab is een hele waardevolle plek voor mij, maar ook voor veel andere ontwerpers. Ik ben er gaan werken nadat ik er stage liep. Ik bedien en repareer de breimachines, leer programmeren en ben een ambassadeur voor het breien naar de bezoekers toe. Bovendien is er ruimte voor eigen experiment en kennisontwikkeling."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Doelgericht

"Naast mijn eigen onderzoek en het werk bij TextielLab werk ik vrij vaak in opdracht van grote merken. Ze vragen me om nieuwe producten te ontwikkelen of onderzoek voor hen op te zetten. Ik benader niemand, maar via Instagram weten mensen mij sinds mijn afstuderen de afgelopen drie jaar goed te vinden."

Gedurende die drie jaar heeft Suzanne ook steeds meer haar eigen koers bepaald en dat vergt soms moed. Zo wees ze een aantal mooie aanbiedingen van grote merken af. "Natuurlijk geeft een baan zekerheid en voel je je vereerd door zo’n vraag. Maar een eigen bedrijf opbouwen vind ik aantrekkelijker. Ik werk aan zoveel leuke projecten en het lukt", legt Suzanne uit.

Advies

Om zoveel mogelijk tijd in haar onderzoek te steken en meer vaart te zetten achter de opbouw van haar eigen praktijk vroeg Suzanne een talentontwikkelingsbeurs aan bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. En om wat ondersteuning te krijgen in de samenwerkingsprojecten met grote bedrijven werd ze lid van de BNO.

"Als je met grote, internationaal opererende bedrijven gaat samenwerken, krijg je ineens te maken met geheimhoudingsovereenkomsten en belastingstelsels van andere landen. Het is dan heel fijn dat er een beroepsorganisatie is die je als klankbord kunt gebruiken en die je goed kan adviseren ten aanzien van je bedrijfsvoering. Dat is namelijk een wereld op zich.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Fotograaf: Masha Bakker

Door de werkbeurs van het Stimuleringsfonds kan ik investeren in mijn eigen ontwikkeling en de opbouw van mijn bedrijf een impuls geven. De beurs geeft me ruimte om te werken aan mijn zichtbaarheid en netwerk. In vakinhoudelijk opzicht heb ik me het afgelopen jaar verdiept in de software van vlakbreimachines en heel veel materiaalonderzoek gedaan.

Toen ik de beurs aanvroeg, heb ik op het ontwikkelplan dat daarvoor moet worden geschreven wel wat feedback gevraagd aan anderen. Daar moet je niet te terughoudend in zijn en kun je heel veel aan hebben. Ik vond het belangrijk om dicht bij mezelf te blijven en op te schrijven wat ik echt wilde. Ik weet van anderen dat ze weleens een drempel voelen bij het aanvragen van een dergelijke beurs. Maar dat is helemaal niet nodig. Er komt altijd weer een nieuwe kans."

De volgende stap in de opbouw van haar eigen praktijk is in zicht. Suzanne is in gesprek om haar studio samen te voegen met die van een ander en haar werk op die manier groter op te zetten. Ze wil zich nog meer profileren als hybride ontwerper en zich op technisch gebied ontwikkelen. Doel blijft om alle facetten van textiel te belichten, zowel functioneel als technisch.

Wil je meer weten over de beurs Talentontwikkeling van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, kijk dan hier. De deadline voor het aanvragen van talentontwikkelingsbeurzen voor 2020 is 6 maart 2019. Ben je benieuwd wie er de afgelopen jaren allemaal ondersteuning kregen via de Deelregeling Talentontwikkeling? Platform Talent geeft een overzicht van alle ondersteunde ontwerpers en makers. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met:

Demo logo