Multitude: vorm voor verschilmakers

Studio Visits: in deze rubriek zetten we om de maand een bureaulid in de schijnwerpers. Deze keer Multitude dat vormgeving ziet als de aanjager van vooruitgang.

Tekst door Markus Praat (BNO), fotografie door Sem Langendijk

Multitude is een jong, grafisch bureau dat vormgeving ziet als de aanjager van vooruitgang. Daarom hebben zij bewust gekozen om te werken met organisaties die ze bestempelen als verschilmakers. 

Multitude is in 2012 opgericht door Rozemarijn Koopmans, David de Zwart en Nick Topp. Met een team van inmiddels zeven werken zij voor opdrachtgevers als Fairphone, Marqt en Diversion.

Het bureau is ruim een jaar lid van de BNO en we gaan langs om het te hebben over energie en antwoord te krijgen op vragen als hoe je je team fris en scherp houdt, hoe de energie van je bedrijf doorstraalt in het werk dat je maakt en hoe je geïnspireerd blijft.

Odoo CMS - een grote afbeelding

We bezoeken Multitude bij hun kantoor aan de Wenslauerstraat in Amsterdam, een zijstraat van waar dagelijks de Ten Katemarkt plaatsvindt. In een voormalige drukkerij delen zij een grote, lichte ruimte met Kevin Veenhuizen Architecten.

Rozemarijn is momenteel met zwangerschapsverlof dus we spreken alleen co-founders David de Zwart en Nick Topp.

Markus: 'Laten we beginnen bij het begin. Jullie komen over als een hele frisse, energieke groep en die conclusie trek ik uit het werk dat jullie maken. Wat is het dat jullie energie geeft?'

Nick: 'Voor ons komt dat heel erg voort uit de opdrachtgevers voor wie we werken. Hun cases willen we stuk voor stuk vooruit helpen; we voelen er echt iets bij. Begin dit jaar hebben we ons nog sterker gepositioneerd als ontwerpers voor verschilmakers. Verschilmakers zijn organisaties die progressief zijn binnen hun eigen sector. We zetten ontwerp in om van deze organisaties sterke merken te maken. Werken voor verschilmakers geeft ons en het team veel energie. 

We hoeven het team daarom ook vaak niet eens te enthousiasmeren voor een nieuwe klus. De klanten zitten goed in elkaar, hun verhaal klopt en het zijn ook verhalen waar we een stap extra voor willen zetten. Dit enthousiasme is dus uit zichzelf geboren en zorgt er automatisch voor dat we honderd procent uit de opdracht willen halen. 

Die energie zorgt wel voor een grotere focus. We doen er alles aan om er binnen de mogelijkheden het maximale uit te halen.'
David haakt in: 'Dit hangt dus ook samen met de nieuwe positionering. Ik kijk strategisch naar elk project. Het is belangrijk dat onze samenwerkingen bij onze missie passen, maar onze input moet ook in verhouding zijn met het budget. Het is minstens zo belangrijk dat een opdracht energie en voldoening geeft.
David de Zwart (l) en Nick Topp.

Markus: 'Was de drang om iets goeds te willen doen en het verschil te maken, ook de reden dat jullie zes jaar geleden zijn begonnen met Multitude?'

Nick: 'We konden het goed met elkaar vinden en wilden dezelfde richting op. We hebben samen op de ArtEZ Academie in Arnhem gestudeerd en zijn daarna ook nog alle drie de master ‘Design Cultures’ op de Vrije Universiteit gaan doen.

We merkten dat wanneer je van de academie komt, je toch op een soort ivoren designtoren hebt geleefd. Op de VU kwamen we erachter dat het esthetische aspect van design niet per se het belangrijkste hoeft te zijn. Je kunt van de telefoonwinkel op de hoek zeggen dat de huisstijl heel erg lelijk is, maar het vervult wel z’n doel. Kun je dan nog zeggen dat het slecht design is?

Odoo CMS - een grote afbeelding

Vanuit het gevoel dat design ook een praktische kant moet hebben en een doel dient zijn we begonnen. De naam Multitude staat ook voor het gegeven dat we met een multitude van verschillende ontwerpers willen werken voor een multitude aan verschillende opdrachtgevers. Al kan ik me ook voorstellen dat dit wat ambitieus en abstract klinkt, haha.'

David: 'Inderdaad, toen wij afstudeerden had je eigenlijk twee keuzes, stage lopen of een traineeship doen. Voor dat traineeship kreeg je toentertijd het minimumloon. Wij vonden dat we meer waard waren en ook daarom zijn we samen gaan ondernemen.

Over die ivoren toren, we merkten ook dat veel mensen die van de academie kwamen vooral mooie kunstboeken wilden maken. Wij willen design maken dat hout snijdt, mensen moeten het uiteindelijk wel eten en begrijpen. 

We hebben toen gezegd: we gaan het gewoon doen. We gaan een jaar lang alles aannemen en na die tijd gaan we kijken of het succesvol was. Al vrij snel kwam onze samenwerking met Marqt, die loopt nu al zes jaar en we zijn er dus nog steeds.'

Odoo CMS - een grote afbeelding

Naast de normale werkzaamheden zetten Rozemarijn, David en Nick Multitude ook in als kanaal voor dromen en experimenten. Zo organiseren zij regelmatig Multitalks, een avond op hun kantoor waarbij thema's worden verkend aan de hand van experts. Dit zijn thema's als diversiteit in campagnes, grenzen, verkiezingen en treffend genoeg 'energie'.

Daarnaast organiseert het bureau intern ook Multidays, waarbij ze één dag per maand de agenda leegmaken en met gesloten beurs werken voor de verschilmakers van morgen.

Markus: 'Multidays is een mooi initiatief, maar is één dag in de maand wel genoeg om iets te kunnen doen?'

David: 'We proberen op die dag met het hele team echt een sprint te doen en aan het einde van de dag dus een "af product" te hebben. De eerste keer was dit bijvoorbeeld een motion graphic animatie, de tweede keer een positioneringscanvas dat de opdrachtgever moet helpen om processen verder te stroomlijnen.

Odoo CMS - een grote afbeelding

'We zien dit ook als een manier van investeren. We kiezen er met Multidays voor te werken voor kleine organisaties waar onze hulp een grote impact kan hebben. En waar we met de founders om tafel kunnen. Zo werken we direct met de verschilmaker en weten we dat onze ideeën de juiste persoon bereiken.

Daarnaast is het ook een manier voor ons om te experimenteren en nieuwe technieken te gebruiken. Ik weet niet of ik voor iedereen spreek, maar ik vind het heel verfrissend om even uit de dagelijks sleur te stappen. We gaan het aan het einde van het jaar evalueren. Wie weet zetten we hier straks één iemand één dag in de week op, in plaats van het hele team maandelijks.'

Markus: 'Hebben jullie als founders na zes jaar nog steeds het idee dat Multitude een middel is en jullie het bedrijf kunnen inzetten om ambities waar te maken?

David: 'We zijn met serieuze zaken bezig, zowel projectinhoudelijk en als ondernemers, maar ergens is dit natuurlijk zo, ja. Het geeft ons energie om zomaar te kunnen besluiten met Multidays te starten.

Wat geldt voor Multidays gaat ook op voor Multitalks, het doet een frisse wind door het bedrijf waaien en inspireert onszelf. We halen er zakelijk altijd wel iets uit, als dat in de vorm van interne ontwikkeling is is dat ook veel waard.’

Odoo CMS - een grote afbeelding

Markus: Multitude, Multidays, Multitalks. Het valt me op dat jullie graag spelen met de naam, betekent dit ook dat Multitude een fluïde bedrijf is en dat een nieuwe droom ook het bedrijf snel van koers kan doen veranderen?

Nick: 'Nee, dat niet. Wel dat we aan het einde van het jaar weer zo kunnen beslissen te stoppen met Multidays of de talks. Maar ik denk dat we voor Multitude heel helder hebben wat we willen. Al pas je een bedrijf in de details natuurlijk wel constant aan.

David: 'Een bureau is altijd een afspiegeling van je persoonlijkheid. Ik denk dat wat we doen ook heel dicht ligt bij wie we zijn.'

Markus: 'Nu dan, de plek. Is de locatie naast de drukte van de Ten Katemarkt een hele bewuste geweest? En heeft het invloed op de energie van het bedrijf?'

Nick: 'Dit pand is eigenlijk per toeval op ons pad gekomen, via de Young Creators Group op Facebook. We zagen de oproep voorbij komen, dezelfde avond stonden we hier al met de vorige huurder te praten en de volgende dag hebben we ingestemd. We waren toen al langere tijd op zoek naar een grotere ruimte.'

David: 'Dus vooraf: nee. Maar natuurlijk wordt deze plek onderdeel van wie je bent. Het is een energieke plek, als je hier 's morgens aan komt fietst de buurt net naar z'n werk en is de markt in alle drukte ook alweer begonnen. 

Nick: 'We zeggen het ook vaak tegen collega's: als je vastloopt, loop dan gewoon even een rondje over de markt om je hoofd te legen'.

David: 'Het is ook grappig hoe zaken soms lopen. Toen we hier net zaten hebben we onze drie bureaus in het midden van de ruimte gezet. We hadden toen zoveel ruimte dat het zaadje om collega's aan te gaan nemen eigenlijk al was geplant. Toen we Lisa aannamen voelde dat wat onwennig, drie "bazen" en één werknemer. Dus al vrij snel volgden collega's twee en drie, dat ging rap. Het is fijn dat we nu als oprichters in de minderheid zijn.'

Odoo CMS - een grote afbeelding

Markus: 'We sluiten af. Uiteindelijk zie ik die frisse energie waar we het over hebben gehad dus ook terugkomen in jullie werk. Bijvoorbeeld door kleine elementen die in jullie worden websites gebruikt, die ik nooit eerder heb gezien. Is dat ook een doel dat jullie nastreven?

Nick en David: 'Ja, echt? Thanks! Uiteindelijk is dat natuurlijk ook weer waar we het voor doen. We willen elk project open aanvliegen en ook echt de creativiteit op z’n beloop laten. 

Het geeft ons ook de energie om alle projecten met enthousiasme in te gaan. We kunnen nieuwe dingen ontdekken die nodig zijn om het probleem van de opdrachtgever op te lossen.

We vinden het ook gek dat veel bureaus gewoon met templates lijken te werken. Wij beginnen echt elk project met een leeg canvas. Natuurlijk hebben wij ook onze voorkeuren, maar we zijn altijd op zoek naar vernieuwing in onze projecten.'