panGenerator

Column: Dennis Elbers over de wijze waarop de huidige generatie designers reageert op politiek en maatschappij. Dit keer panGenerator.

Tekst door Dennis Elbers

Ontwerp beïnvloedt onze samenleving. En onze samenleving heeft weer invloed op ontwerp. In zijn columns in Dude – en op het festival Graphic Matters in Breda – laat curator Dennis Elbers je kennis­ maken met de volgende generatie designers die onze blik op de wereld vormgeven. Graphic Matters vindt plaats van 20 september t/m 27 oktober 2019.

Je kent ze wel: 'interactieve' touchscreens in musea. Bedoeld om de bezoeker te betrekken bij de boodschap van het museum en meestal niet meer dan hele grote smartphone die via een grafische user interface informatie laat zien. Dit is al sinds 2009 geen spectaculaire ervaring meer te noemen. (Wat was jouw gemiddelde schermtijd deze week?) Eerder een frustratie als de multitouch niet werkt of blijkt dat je enorme hoeveelheden tekst hebt opgeroepen.

 
 

Spiralalala - The iconic spiral staircase of the Szczecin Philharmonic reimagined as a voice-transforming instrument. 

panGenerator uit Polen kijkt voorbij de grafische user interface en zelfs voorbij de user experience, en streeft ernaar bits en atomen te verbinden in intuïtieve interfaces. De ultieme technologische integratie van vorm en functie. In rap tempo veroveren ze de harten van bezoekers van Poolse culturele instellingen. Ook bedrijven als Disney zien inmiddels het vernieuwende vermogen van deze groep jonge ontwerpers in.

 
 

Constellaction - an emergent a/v installation for Copernicus Science Centre

Overigens is de naam een woordgrapje: ‘pan’ betekent ‘meneer’ in het Pools. Toch dekt de naam de lading van hun werk aardig. Ze weten energie op te wekken door vormgeving, licht, geluid, interactie en technologie op een verrassend concrete wijze te verbinden. Ze verliezen zich niet in de oneindige opties die techniek biedt, programmeren, solderen en lassen alles zelf, en doen dit met een smaakvol gevoel voor stijl en een bewuste keuze voor zwart en wit.

 
 

Hash2ash - Interactive installation created for National Ethnographic Museum in Warsaw as a part of TEEN AGE exhibition.

De resultaten zijn niet in deze column te beschrijven, die moet je ervaren. Gelukkig biedt het internet een surrogaat in de vorm van prachtige videos van enkele recente installaties. Zoals Spiralalala, een reusachtige knikkerbaan annex geluidsinstallatie die de ervaring van een ruimte op bijzondere wijze beïnvloed. De combinatie van balinworp en mircofoon is briljant.

Of de lichtinstallatie Constellaction, geïnspireerd op een zwerm vogels en niet afhankelijk van centrale aansturing (de achilleshiel van iedere multimedia-installatie). Bekijk gelijk nog even #Hash2ash die de vergankelijkheid van het internet en de hedendaagse selfiecultuur op poëtische wijze tastbaar maakt.

De Nederlandse tuinbouw kan niet zonder Polen. Maar de musea kunnen er ook nog wel een paar gebruiken…

Deze column verscheen eerder in Dude, winter 2018. Meer lezen over Dutch designers en hun impact op de maatschappij? Neem dan een abonnement of wordt BNO-lid en ontvang het magazine gratis.