#FAQ

Welk btw-tarief moet ik hanteren voor mijn webshop?

Ga je starten met een webshop? Houd er dan rekening mee dat er voor internationale klanten verschillende btw-tarieven gelden.


Als je besluit om een webshop te starten dan is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de verschillende btw-tarieven die gelden voor internationale klanten.

Als het totaalbedrag aan buitenlandse verkopen in EU-landen jaarlijks onder de 10.000 euro blijft, dan breng je Nederlandse btw in rekening. Met als voorwaarde dat het transport van de zending in Nederland begint en je een vestiging hebt in een EU-land. 

Als het totaalbedrag boven de 10.000 euro komt, dan breng je het btw-tarief in rekening van het EU-land waar je klant gevestigd is. 


Vereenvoudiging per 1 juli 2021

Eerder hanteerde de wet afzonderlijke drempelbedragen per EU-land. Dat is nu per 1 juli gewijzigd en vereenvoudigd.

N.B. Als je gebruik maakt van verkoopplatforms zoals Etsy, Catawaki of Saatchi dan verzorgt het platform een stukje van administratie voor je. Desalniettemin is het belangrijk om aan het einde van het jaar alles goed te controleren. Jij weet aan het einde van het jaar tenslotte als enige of je onder of boven de grens van 10.000 euro bent gekomen.

Meer informatie vind je op de website van de Kamer van Koophandel.

Voor informatie over btw tarieven voor goederen naar landen buiten de EU kan je de website van de Belastingdienst raadplegen: Goederen naar landen buiten de EU.