Belastingtips 2018

Update: Terwijl we vooruitblikken op een nieuw jaar, is het nog heel even noodzaak om terug te kijken: de aangiftes voor de Belastingdienst komen er weer aan.

tekst door Vicky Fasten

Vanwege de naderende inkomstenbelasting aangifte over 2018 krijgt onze zakelijk adviseur Vicky Fasten doorlopend vragen hierover. Enkele interessante bevindingen delen we hieronder, we updaten dit artikel continu.

De deadline voor de aangifte omzetbelasting is 31 januari. Heb jij alles al duidelijk op een rijtje? Zo niet, dan helpt onderstaande infographic genaamd 'Kan ik het aftrekken' van BNO-lid Elke Uijtewaal je heel goed op weg:

Nog steeds niet enthousiast? Dan hebben we hier nog twee tips voor je die je geld kunnen opleveren: 

Van 6% naar 9%

Als je in 2018 akkoord hebt gekregen op een offerte met 6% btw en je verstuurt in 2019 de factuur, moet je 9% btw rekenen. Dit kan soms onverwachte situaties opleveren, zeker als je particuliere klanten hebt. Je kan twee dingen doen:

  1.  Je belast de verhoging door aan je klant. De particuliere klant betaalt 3% meer btw dan in 2018.

  2.  Je belast de verhoging door aan jezelf. De particuliere klant betaalt hetzelfde tarief als in 2019 en jij houdt netto minder over. 

Het tweede scenario is niet gunstig voor je eigen omzet. Het kan soms wel goed uitkomen als wisselgeld in een onderhandeling.

Middeling van inkomen


Als je de laatste aangifte omzetbelasting van 2018 hebt ingevuld kan je de voorbereidingen treffen voor de aangifte inkomstenbelasting. Er wordt veel te weinig gebruik gemaakt van de regeling om je inkomen te middelen. Je neemt het gemiddelde van drie aaneengesloten jaren en deelt het door 3. Als blijkt dat het gemiddelde lager ligt dan een van de drie jaren dan kan je een verzoek indienen om op basis van dit lage gemiddelde belast te worden.

Voorkom hoge rentes op je vennootschapsbelasting aanslag

Update 17 januari 2019: aanstaande 1 juni is de deadline voor het indienen van je aangifte vennootschapsbelasting (VPB) over 2018. Als je de aangifte een maand eerder doet betaal je geen rente. Hoe zit dat?

De Belastingdienst begint met het rekenen van rente op een VPB aanslag vanaf een maand na de deadline. Als je dus zorgt dat je voor die datum een aanslag ontvangt betaal je geen rente. Op aanslagen die na die datum worden opgelegd betaal je maar liefst 8% rente!

Kortom, wil je geen rente betalen, doe dan vóór 1 mei jouw VPB aangifte. 


Ben je BNO-lid en heb je nog vragen over je aangifte inkomstenbelasting, de nieuwe btw-percentages of andere zaken? Neem dan contact op met onze zakelijke adviseur.