Best Verzorgde Boeken 2019 bekend

De 33 Best Verzorgde Boeken 2019 zijn bekend. Een vakjury beoordeelde de boeken op hun onderscheidend vermogen op het gebied van inhoud, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaal, druk- en bindwijze.

Van de 278 inzendingen hebben 33 boeken uit 2019 zich onderscheiden op het gebied van inhoud, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaal, druk- en bindwijze. Een zestal boeken valt binnen de categorie ‘proza, poëzie, graphic novel, kinderboek’.

De internationale jurering Schönste Bücher aus aller Welt maakt tevens vandaag bekend dat binnen de Nederlandse selectie een Bronzen Medaille en een Eervolle Vermelding zijn toegekend.

Internationale prijswinaars

Op het internationale platform doen ook dit jaar de Nederlanders het goed. Twee boeken van ontwerper Hans Gremmen, tevens uitgever (Fw:Books) vielen in de prijzen:

  • Een Bronzen Medaille gaat naar Andres Gonzalez - American Origami (productie: Fine Books (Jos Morree), Colour and Books (Sebastiaan Hanekroot), Grafiplaza, Agia & Lith)

  • Een Eervolle Vermelding is voor Elspeth Diederix – When Red Disappears (Productie: robstolk®, Boekbinderij Patist) 

De internationale prijswinnaars zijn voor het eerst te zien tijdens de Leipziger Buchmesse (12-15 maart 2020) en in het najaar op de Frankfurter Buchmesse.

Volledige selectie

De 33 boeken staan traditiegetrouw in het najaar centraal in de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. Dan verschijnt tevens de catalogus De Best Verzorgde Boeken | The Best Dutch Book Designs 2019.

Odoo CMS - een grote afbeelding

De jury

De selectie van De Best Verzorgde Boeken 2019 werd samengesteld door een Nederlandse vakjury van vertegenwoordigers uit het boekenvak, de ontwerpbranche en de grafische bedrijfstak.

Voor de vijfde jaar op rij heeft ook een Studentenjury (vijf studenten van Nederlandse topacademies) haar eigen selectie uit de inzendingen gemaakt. Deze uitverkiezing wordt in augustus bekendgemaakt.

Stichting Best Verzorgde Boeken

In Nederland wordt sinds 1926 aandacht gevraagd voor het boek in zijn totale verschijning. Dit gebeurt in de vorm van een jaarlijkse bekroning van 33 Best Verzorgde Boeken, georganiseerd door de Stichting Best Verzorgde Boeken.

De Stichting De Best Verzorgde Boeken is een samenwerkingsverband van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek en de BNO.