Debat Platform Makers over waarde auteursrecht

Op 10 oktober vond een debat plaats over de waarde van het auteursrecht. Naast het debat werden ook twee animatiefilms en een boekje gelanceerd.

Op donderdag 10 oktober vond in Den Haag een door Platform Makers georganiseerd debat plaats over de waarde van het auteursrecht. Naast het debat werden er ook twee animatiefilms gelanceerd en het boekje ‘De waarde van het auteursrecht’.

Platform Makers is het samenwerkingsverband van beroepsorganisaties en vakbonden voor auteurs, artiesten en ontwerpers waar de BNO bij is aangesloten. 

 
 

Auteursrechten zijn eigendomsrechten

Erwin Angad-Gaur, voorzitter van Platform Makers lichtte toe: “Het auteursrecht lijkt aanweziger en dichterbij dan ooit. Maar toch – in al zijn details en nuances – vaak onbekend, bij zowel beleidsmakers als consumenten, gebruikers en veel makers zelf.

De ‘auteursrechtrelevante sectoren’ zijn goed voor 6 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product en 7,4 procent van de totale werkgelegenheid in ons land. De sector is van groter economisch belang dan de bouw, maar de auteurs en artiesten op wiens werk de sector gebouwd is verdienen volgens elk onderzoek bijzonder slecht. Ze profiteren nauwelijks mee en moeten al te vaak al hun rechten overdragen aan exploitanten. Dat moet en kan beter.” 

 
 

Meedelen in opbrengsten