Europees Parlement stemt voor herziening auteursrecht

Herziening moet ervoor zorgen dat internetplatforms makers moeten gaan betalen voor het gebruik van muziek en beeld.

Al jaren wordt er gesproken over de value gap. Internetplatforms als Youtube en Facebook betalen nauwelijks vergoedingen voor het gebruik van muziek en beeld. Maar het ziet ernaar uit dat daar vanaf begin volgend jaar verandering in komt.

Afgelopen woensdag heeft het Europese Parlement met een forse meerderheid gestemd voor een nieuwe auteursrechtregeling. De uitkomst van de stemming was moeilijk te voorspellen. Het voorstel voor een Europese richtlijn voor auteursrecht in de digitale markt is namelijk inzet geweest van een felle lobby van voor- en tegenstanders.

Voor- en tegenstanders

Natuurlijk waren het de grote internetplatforms als Facebook en voor 'internetvrijheid' strijdende auteursrechtcritici die probeerden om hervorming te voorkomen. Uitgerekend een aantal Nederlandse parlementariƫrs van de fractie van Liberalen en Democraten wilden op het laatste moment beeldmakers uitzonderen van de regeling. Ondertussen maakte Pictoright zich hard voor de belangen van deze laatstgenoemde groep makers.

De herzieningsvoorstellen worden nu verder uitgewerkt. Het is de bedoeling dat het Europese Parlement de definitieve regeling begin volgend jaar goedkeurt en internetplatforms vanaf dat moment een redelijke vergoeding aan makers moeten gaan betalen.