Genomineerden Creative Heroes Awards bekend

De jury heeft bekendgemaakt wie de 29 kanshebbers zijn om op 27 juni met de titel 'Creative Hero' naar huis te gaan.

De 'Oscars van de creatieve industrie', zoals de prijs ook wel wordt genoemd, worden jaarlijks uitgereikt aan professionals uit de creatieve sector die een blijvende, positieve impact op mens, milieu of maatschappij hebben gerealiseerd. 

De Awards

Dit jaar zullen er in zes verschillende categorieën prijzen worden uitgereikt. De categorieën zijn ingedeeld op de schaal van impact. Van impact op persoonlijke schaal (1:1 Award) tot op wereldschaal (1:1.000.000.000 Award).

Mensen met impact

“Wat de Creative Heroes Awards anders maakt, is dat wij aandacht willen genereren voor de kracht van creativiteit”, aldus Guus van Maarschalkerweerd en Jeroen van Oostveen, de initiatiefnemers van de Creative Heroes Awards.

“De creatieve industrie is een van de snelst groeiende sectoren in Nederland, die groei wordt voor een belangrijk deel aangejaagd door mensen met een ondernemende houding, maatschappelijke betrokkenheid en bovenal een groot creatief vermogen. Het is ons daarom niet te doen om de innovaties an sich, we vinden het veel interessanter in te zoomen op de mensen achter de vele baanbrekende concepten en duurzame innovaties die Nederland voortbrengt.”

Juryoverleg

Volgens juryvoorzitter Taco Schmidt was het juryoverleg intensief, maar vooral ook zeer inspirerend. “Een Creative Hero is veel meer dan een creatief: ook de energieke rol van de persoon en het ondernemerschap bepalen uiteindelijk of iemand genomineerd wordt.”

Creativiteit, ondernemerschap en positieve impact waren dan ook de belangrijkste criteria tijdens het juryoverleg. Al deze aspecten zijn vertegenwoordigd in de dertig professionals die genomineerd zijn. 

De genomineerden

De lijst met genomineerden is zeer divers: Wessel van Beerendonk bijvoorbeeld, die met zijn studio RAP zeer vernieuwende architectuur realiseert door algoritmes die digitale vormen generen te combineren met digitale fabricage-technieken.

Maar ook Eric Klarenbeek en Maartje Dros zijn genomineerd, die een methode hebben ontwikkeld waarmee micro-organismen omgezet kunnen worden in biopolymeren die minstens zo goed toepasbaar zijn als traditionele kunststoffen. Of Tim Lanink, die met zijn Grendel Games een positieve verandering teweeg brengt door toonaangevende educatieve games te ontwikkelen.

De prijsuitreiking

Op donderdag 27 juni 2019 ontvangen zes professionals uit de creatieve industrie uit handen van juryvoorzitter Taco Schmidt de unieke award in Undercurrent in Amsterdam. De 300 aanwezigen op de avond kiezen wie van de zes winnaars de meeste impact heeft gerealiseerd en met de Superhero award naar huis gaat.