Inschrijving De Best Verzorgde Boeken geopend

Tot en met vrijdag 11 januari 2019 kunnen boeken worden ingezonden voor de kwalificatie Best Verzorgd Boek.

De maximaal 33 toekenningen zijn dit jaar onderverdeeld in vijf categorieën. Hiermee wil de stichting benadrukken dat het keurmerk Best Verzorgd Boek voor ieder genre boek kan gelden, of het nu gaat om proza, poëzie, kookboeken, geschiedenisboeken, kunstboeken, bijbels, filosofieboeken, bedrijfsboeken etc.


De vijf categorieën zijn:


  • Proza, poëzie of graphic novels

  • Informatieve boeken (van kookboek, geschiedenisboek tot proefschrift)

  • Kunst-, foto- en architectuurboeken

  • Kinder- en jeugdboeken

  • Divers


Voor wie?

Alle uitgevers, ontwerpers, binders, drukkers, studenten van academies en andere boekenmakers worden opgeroepen om hun best verzorgde boeken in te sturen.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Selectie 2018

Jury 2019

De vakjury bestaat dit jaar uit Michaël Snitker (ontwerper), Mijke van Wondergem (ontwerper), Eelco van Welie (directeur NAI010 uitgevers), Martijn Kicken (adviseur bij drukkerij Tielen) en (Suzanna Héman (assistent-conservator Stedelijk Museum Amsterdam).

De jury zal kijken naar een combinatie van ontwerp, druk- en bindtechniek en opdrachtgeverschap; bij dit laatste element worden de verschillen in budgetten en doelgroepen meegewogen.

Ook dit jaar is er een studentenjury en zij zal uit dezelfde inzendingen een eigen selectie maken. De vijf studenten zijn afkomstig van Nederlandse topacademies: Werkplaats Typografie Arnhem, ArtEZ Hogeschool van de Kunsten Arnhem, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK), Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Rietveld Academie Amsterdam).

De studentenselectie wordt hier bekend gemaakt en gaat vergezeld van een eigen catalogus.

Over de Stichting Best Verzorgde Boeken

De Stichting De Best Verzorgde Boeken is een samenwerkingsverband van de Stichting Collectie Propaganda van het Nederlandse Boek en de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers.